Det Rödgröna alternativet är presenterat

4 Maj

De Rödgröna har återigen visat att man kan komma överens och bedriva riktig politik i och med att man nu släppt sin skuggbudget, och man har till och med släppt ett stapeldiagram över vilka som får betala mest i ett Rödgrönt Sverige och bloggaren Marika Åsbrink har ställt det Rödgröna alternativet mot ett borgerligt. Välj själva.

Tyvärr verkar mycket goda gröna idéer ha försvunnit i budgeten. Den allmänna sänkningen av momsen för tjänster finns till exempel inte med i den slutgiltiga budgeten, och som jag påpekade tidigare så saknas också flygskatt.

Men väldigt mycket bra görs också. Man väljer att återinföra skatten på handelsgödsel som Alliansen slopade vidårskiftet, och det är i allra högsta grad positivt då slopandet leder till ökad övergödning, mer gift i maten och att man gör ekologiskt jordbruk mindre konkurrenskraftigt. Man återinför också skatten på avfallsförbränning, en skatt som Alliansen tidigare tog bort, trots att skatten skapar gör det mer gångbart att återvinna än att förbränna. Man höjer dessutom skatten på kärnkraft, någonting som är positivt då utredningar varnar för att avfallets kostnader kan vara underskattat och det i så fall är staten som får stå för kostnaderna. Resten av miljöpolitiken går att läsa om här.

Skatten på alkohol och tobak ska även den höjas om de Rödgröna kommer till makten. Det tycker jag är positivt då alkoholen kostar samhället tiotals miljarder kronor årligen och de kostnaderna tycker jag ska finansieras med en skatt på alkohol i den mån som går.

Försvaret får sitt anslag minskat med 2 miljarder, någonting jag tycker är positivt då jag tycker att pengarna kan gå till bättre saker.

Mer riktade åtgärder mot de unga som står utanför arbetsmarknaden presenterades dessutom. Alliansen valde att halvera arbetsgivaravgiften för alla i åldersgruppen 18-25 och det innebar också att det blev en dyr reform då den inte bara riktade sig till de som stod utanför arbetsmarknaden. Ungefär 1 miljon kostade varje skapat arbetstillfälle och avdraget fungerade bäst som en subvention för McDonalds verksamhet då de tjänade 200 miljoner tack vare sänkningen. Med de Rödgröna får den som anställer en arbetslös ungdom en skattesänkning motsvarande hela arbetsgivaravgiften, en åtgärd som är vassare och gör det ännu billigare att anställa unga.

Man sänker dessutom arbetsgivaravgiften för småföretag med 6%, någonting som ger mindre företag chansen att expandera och man vill dessutom tillföra 100 miljoner i forskningskapital till dem samt skapa en riskkapitalsfond.

Mycket görs för de som har det allra sämst ställt idag också. Stupstocken avskaffas i sjukförsäkringen, ersättningen för arbetslösa ökar och man hjälper de ensamstående föräldrarna att få ihop sin vardag. Både bostadsbidraget och underhållsstödet höjs för den gruppen, någonting som behövs då de på senare år blivit allt fattigare.

Den Rödgröna budgeten är ett tydligt alternativ till Alliansens politik. Och även om jag tycker att den är lite för mycket röd och för lite grön, till exempel så saknas lyckoperspektivet helt och hållet, så är det ett bra alternativ till Alliansens ohållbara politik.

Budgeten går att läsa i sin helhet här.

Andra som skriver om den är Göran Hådén, Peter Andersson 1 & 2 och Helene Sigfridsson.

I media: SvD 1 & 2 och DN 1, 2 , 3 & 4.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s