Kemisk cocktail i grundvattnet kan vara farlig för oss människor

22 Apr

Forskare i USA larmar nu om att över 80% av hantorskarna i Potomac-floden utanför Washington, USA nu håller på att byta kön till honor. Anledningen till detta är den kemiska cocktail som finns i vattnet, och att det främst är gödnings- och bekämpningsmedel från jordbruket som påverkat fiskarna. Även i svenska vattendrag hittar man en mix av artificiella kemikalier.

Händelsen är inte unik utan man har sett liknande mönster i en tredjedel av de vattendrag som undersöktes i USA och även i Sverige börjar man se samma mönster.

Det ökande läckaget av artificiella kemikalier på verkar också oss människor. En amerikansk studie från 2005 i genomsnitt 200 artificiella kemikalier i nyfödda bebisars blod och en nypublicerad svensk studie från Naturvårdsverket och Livsmedelsverket har hittat industrikemikalien Nonylfenol i blodet hos nyblivna mödrar.

Vilka effekter alla dessa kemikalier har på oss människor vet man inte, och kanske måste vi just därför vara extra varsamma. Det är därför viktigt att vi för en restriktiv kemikaliepolitik som minimerar riskerna och där finns det många initiativ som vi kan ta. Thomas Nihlén, miljöpartistisk riksdagsledamot vill t.ex. se krafttag mot de läkare som skriver ut för mycket antibiotika, och det behövs när svenska läkare fortfarande skriver ut antibiotika till förkylda trots att det inte hjälper. En sådan antibiotikaanvändning gör att vi i framtiden gör att vi i framtiden kommer att se fler antiobiotikaresistenta bakterier än vi gör idag, och det kommer att göra att många i framtiden kommer att dö i sjukdomar som vi idag kan bota.

Inom djurindustrin blir det allt vanligare att man använder sig av antibiotika, och inte bara när djuren är sjuka utan även i förebyggande syfte. Det är en användning man bör se över för att minimera läckage av läkemedel till vattendrag och antibiotikaresistansen.

Man kan även se över vår vattenrening. Ozonrening har visat sig vara en effektiv metod för att bryta ner medicinska rester och miljöpartister i Göteborg har motionerat för att starta en testanläggning för ozonrening där.

Självklart bör man främja det ekologiska odlandet som inte använder insektsgifter som sedan läcker ut till grundvattnet och påverkar livet där, och i förlängningen också oss själva.

Allt som allt finns det mycket vi kan göra, och det viktigaste är kanske att vi gör någonting. För den utveckling som vi ser nu är en farlig sådan och om vi väntar för länge med att agera så hinner vi kanske inte göra det i tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s