Askan påminner oss om vikten att ställa om

21 Apr

Jag skriver i ST (21/4-10) och ÖA (22/4-10) om hur vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott visar hur skört dagens infrastruktursystem är och om vikten att ställa inrikesflyget till snabbtåg innan oljan sinar.

Askan påminner oss om vikten att ställa om

Efter vulkanutbrottet på Island har vårt samhälle lamslagits. Runt om i Europa har tusentals människor fastnat på flygplatser när deras avgångar blivit inställda. Det visar hur skör dagens infrastruktur är, och det vill vi i Miljöpartiet ändra på.

I dag har vi en infrastruktur som är skör och bygger på olja som sinar i allt snabbare takt. Det kommer att innebära kraftigt ökande resekostnader och medför att vi i framtiden inte kommer att kunna resa som vi gör i dag om vi inte i grunden förändrar basen i vår infrastruktur. Det är det vi i Miljöpartiet vill göra.

Borgerliga debattörer menar att vi ska fokusera på utsläppen, inte flyget, men faktum kvarstår. Flyget släpper ut stora mängder växthusgaser. Forskarna på Stockholm Environmental Institute menar att det inte för ett rimligt pris går att neutralisera flygets skadliga effekter och flygbranschen själv räknar med att man fördubblar sina utsläpp till år 2050, och då räknar man med förbättrade flygplan, motorer och flygrutter. Detta är inte en hållbar utveckling.

Genom att i stället satsa på nya järnvägsspår, både inom landet och ut till Europa möjliggör vi hållbart resande rörlighet för alla som bor i Sverige, inte bara i dag utan även i framtiden. Alliansens infrastrukturplan saknade helt och satsningar på moderna höghastighetståg. På det området ligger Sverige oändligt långt efter många europeiska länder. Redan för snart 30 år sedan invigdes den första höghastighetslinjen i Frankrike och tack vare kontinuerliga satsningar på höghastighetståg i Frankrike har man också lyckats ersätta det onödiga inrikesflyget på många platser och nu har till och med franska flygbolag börjat anamma snabbtågens snabba expansion i Frankrike och Air France planerar nu att börja köra egna snabbtåg.

Om man jämför med Sverige blir det extra tydligt, på sträckan Paris-Marseille står flyget för endast 20 procent av resemarknaden, Motsvarande siffra för sträckan Stockholm-Malmö är över 70 procent. Det är en utveckling som uppnåtts på grund av att man vågat satsa på ett snabbtågsnät snarare än motorvägar.

Spanien är ytterligare ett föregångsland som även om de började satsa långt senare än Frankrike på kort tid uppnått fantastiska resultat. Mellan 1991-2001 ökade tågets marknadsandel på sträckan Madrid-Sevilla med 54 procent och efter att snabbtågslinjen Madrid-Barcelona öppnade i februari 2008 tog det bara åtta månader för tåget att gå från 12 procent av marknaden till 47 procent.

Snabbtågslinjer har internationellt visat sig vara mycket framgångsrika för att minska flygandet men framför allt, tågen står inte stilla när askan från vulkaner tar sig in över Europa och tågen står inte stilla när oljan sinar.

Jakob Lundgren

Riksdagskandidat Miljöpartiet Västernorrland och Språkrör Grön Ungdom Norr

Annonser

4 svar to “Askan påminner oss om vikten att ställa om”

 1. Adam Eriksson 21 april 2010 den 17:34 #

  Precis! Får grattulera till era framgångar (Miljöpartiets) Ser fram emot vårt sammarbete i höst och framåt! Ni är en frisk fläkt i politiken och jag är glad att ni valt sida för framtiden också! Maria Wetterstrands debatt mot Maud Olofsson igår gillades! Kul att du gick med i facebookgruppen också! Kanske är ett litet och löjligt initiativ.. Men många bäckar små. Och humor kommer man långt med.

  Med Vänlig Hälsning
  Adam Eriksson SSU Ulricehamn (SSU Södra Älvsborgs Län)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tankar kring en Rödgrön miljöpolitik « Jakob Lundgren - 01 maj 2010

  […] den fortfarande utan tvekan ett bättre alternativ än Alliansens. I den Rödgröna planen finns välbehövliga snabbtågsprojekt mellan dels Göteborg och Örebro och dels mellan Stockholm och Linköping. Men någon […]

 2. Grön omställning av Sveriges infrastruktur « Jakob Lundgren - 25 maj 2010

  […] 2010 · Leave a Comment  Sundsvalls Tidnings ledarskribent skrev ett svar till min debattartikel om hur vulkanutbrottet på Island visar exakt hur viktigt det är för samhället att ställa om […]

 3. Snabbtåg skulle knocka flyget « Jakob Lundgren - 25 augusti 2010

  […] har sagt det förut, och jag säger det mer än gärna igen. Det är hög tid att vi vågar satsa på en modern grön infrastruktur som slår ut […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s