Släpp flyget fritt

20 Apr

Bara en dag efter att Maud Olofsson lovade att inget statligt stöd skulle betalas ut till flygbolagen på grund av inställda avgångar har hon svängt i frågan. Idag lovar hon flygbolagen ett statligt stöd för de uteblivna inkomsterna.

Den svenska staten har redan en gång tidigare i år gått in med ca 1 miljard kronor, och även förra våren gick man in med en miljard och löftet om att det var sista gången det skulle ske. Så blev det uppenbarligen inte, och inte heller den här gången lär det bli sista gången skattebetalarnas pengar går till att finansiera ett ohållbart, utsläppstungt flygande.

Jag upprepar någonting jag sagt förut, och det är att vi bör sälja SAS!

Flygindustrin är på många sätt en problematisk sådan och det sista en progressiv och radikal miljöpolitik behöver är att nationalstater går in och agerar krycka när det går tungt.

Men vi måste såklart även resa i framtiden och Miljöpartiet vill heller inte förbjuda inrikesflyget som många verkar ha fått för sig, men vi vill göra det onödigt och vi vill att det ska betala för sina utsläpp.  Alliansen slopade när de vann valet 2006 den flygskatt som MP, S och V tillsammans drivit igenom i riksdagen. Flygbranschens egna beräkningar visar att de kommer att fördubbla sina egna utsläpp till år 2050. För att driva på en grön utveckling är då koldioxidskatt för flyg en viktig piska.

Stora delar av inrikesflyget kan vi dessutom ersätta med satsningar på snabbtåg. I Frankrike började man bygga ut ett snabbtågsnät redan för trettio år sedan och på sträckan Paris – Marseille står flyget nu för endast 20% av marknaden, motsvarande siffra för sträckan Stockholm – Malmö är över 70%. Där har flyget konkurrerats ut av ett hållbart snabbtågsnät och vi skulle kunna se en liknande utveckling i Sverige. Vi i Miljöpartiet vill bygga snabbtågslinjer mellan Malmö, Göteborg och Stockholm samt ut till Köpenhamn och Oslo.

De snabbtågen kommer snabbt ersätta flyget som det självklara valet och framför allt, de kommer att gå även när askan från vulkaner är i luften eller när oljan sinar.

Alliansen saknade helt och hållet satsningar på snabbtåg i sin infrastrukturplan och det innebär att vi måste välja. En röst på Alliansen som innebär ett fortsatt fossilberoende och stöd till en förlusttyngd flygindustri, eller en röst på Miljöpartiet som innebär satsningar på snabbtåg som kommer att fungera även i framtiden samt miljöskatter som ger flygbolagen anledning att ställa om.

Jag vet vad jag kommer att välja.

Läs även Anders Wallner om centerns tvågradersmål och ett ökat flygande.

Annonser

2 svar to “Släpp flyget fritt”

  1. Hans 20 april 2010 den 16:03 #

    Bra Jakob. Du har rätt!

  2. Kalle 25 april 2010 den 12:37 #

    Varför är det så många som tror att det går att sälja ett bolag när det inte finns någon köpare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s