Rödgrön folkomröstning om Förbifarten

20 Apr

De Rödgröna har idag gått ut och sagt att de vill folkomrösta om Förbifart Stockholm och det får man väl ändå se som en hyfsad kompromiss med tanke på Socialdemokraternas tidigare agerande, även om det också känns som en nödlösning då de inte lyckades komma överens.

Det som kanske är viktigast för en folkomröstning är hur man framhäver de två olika alternativen. Enligt en undersökning beställd av Centern och genomförd av Novus Opinion är 7 av 10 stockholmare för Förbifarten. Men frågan är då hur man valt att ställa frågan, och hur det ser ut med det vet jag inte. Men om man nämner att Förbifarten i 30 år framöver kommer att ta pengar från Stockholms kollektivtrafik kanske siffrorna skulle sett annorlunda ut.

Men enligt de Rödgröna så ska man i folkomröstningen ställa två likvärdiga ja-alternativ emot varandra. Ja till Förbifart Stockholm eller ja till nya spår och stationer för tunnelbanetrafiken, och det är nog det rimligaste principen för en folkomröstning. Det där är förstås bara lösa förslag från de Rödgröna och det slutgiltiga alternativen kommer att bli intressanta att se.

Alliansen har däremot reagerat negativt mot Folkomröstningen. Finansborgarrådet i Stockholm Sten Nordin skriver att ”De som står som förlorare är Stockholmarna” och jag kan inte riktigt förstå varför. Antingen så vill ju Stockholmarna ha Förbifarten och då kommer de att visa sig i en folkomröstning, eller så vill de inte ha den och då kommer de att visa sig. Oavsett resultat är ju Stockholmarna de verkliga vinnarna då de i en direktdemokratisk anda kan påverka ett beslut som är av stor vikt för regionen.

Annonser

3 svar to “Rödgrön folkomröstning om Förbifarten”

 1. Christian 20 april 2010 den 21:03 #

  ”Antingen så vill ju Stockholmarna ha Förbifarten och då kommer de att visa sig i en folkomröstning, eller så vill de inte ha den och då kommer de att visa sig”

  Och när ska folkomröstningen vara? Tid är pengar, och annat därtill.

  Folket har valt representanter, representanterna hade en överenskommelse som skulle gagna folket. Denna bröts nu så att MP inte ska gå och sura utan man kan marschera raka vägen in i regeringen. Således – representativ demokrati är inte värt lika mycket som makt.

  • jakob 21 april 2010 den 0:00 #

   23’e september 2012 hör jag det ryktas om?

   Och jag anser personligen att även om den representativa demokratin kan fungera väl på många sätt så är den fortfarande inte perfekt. I frågor som är extra viktiga, så bör folket också få komma till tals i en folkomröstning, som i det här fallet. Jag är i allmänhet positiv till fler folkomröstningar så självklart ser jag positivt även på denna.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Svenskarna vill ha bättre kollketivtrafik « Jakob Lundgren - 16 augusti 2010

  […] inlägg om varför man inte ska slösa 28 miljarder på Förbifarten. Dessa går att läsa här, här, här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s