MP lovar Norrbotniabanan

16 Apr

Igår lovade Peter Eriksson att Norrbotniabanan byggs om det blir ett regeringsskifte efter valet i september. Om Alliansen inte vunnit valet 2006 så hade bygget påbörjats redan i år men i deras infrastrukturplan finns inga satsningar på Norrbotniabanan de närmsta tio åren.

Alliansregeringen är däremot duktig på att skjuta ansvaret ifrån sig.  Man menar att industrin ska betala för en stor del av den totala kostnaden på ca 20 miljarder. Tretton miljarder kronor finns det totalt, och regeringen kan tänka sig att investera en del av dessa pengar i Norrbotniabanan. Det innebär att de små kommunerna i Norr och näringen ska stå för minst 7 miljarder kronor, och det är helt orimligt.

Nu har näringen sagt att man är beredd att betala en halv miljard extra i skatt varje år och nu väntar jag på svar från Alliansen. Näringslivet är beredda att betala sin del, är ni beredda att betala er?

Jag anser personligen att staten har ett ansvar att bygga ut infrastrukturen, och det kanske är som viktigast just i Norrland där avstånden är stora. För det är ju där det kommer att bli som mest kostsamt att resa med bil och då måste det ju också finnas alternativ till det.

Om du är intresserad att läsa mer om varför Norrbotniabanan behövs så kan du göra det här.

Annonser

Ett svar to “MP lovar Norrbotniabanan”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alliansen har inga pengar till Norrbotniabanan « Jakob Lundgren - 18 april 2010

    […] de betalar spåravgifter och finansierar egna stickspår. Efter det förslaget hade rapporterats frågade jag på min blogg om Alliansen nu skulle gå in och finansiera banan, men det hann inte ens gå två dagar innan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s