Politiken bör vara alkoholfri

13 Apr

Landstinget i Västernorrland vill nu lätta på förbudet mot alkohol vid representation för att anpassa reglerna till dagens förhållanden. I dagsläget är alkohol bara är tillåtet vid besök från utlandet men nu vill man att det även ska vara tillåtet vid bla. avtackningar av kollegor.

Men jag kan inte förstå hur man kan motivera att med skattebetalarnas medel betala politikers vin. Alkoholen är idag ett samhällsproblem som kostar samhället tiotals miljarder kronor årligen och då tar man inte med sociala aspekter så som förstörda relationer och de personer som får livslånga psykologiska men efter någonting som hänt under alkoholens inflytande.

Politikerna har därför ett viktigt uppdrag i sin officiella representation att visa att man inte behöver alkohol. Det innebär inte ett förbud mot att de på sin fritid dricker ett glas vin till maten, men när de representerar sitt landsting eller sin kommun bör de inte använda skattebetalarnas pengar till alkohol.

Glädjande däremot är att Eva Andersson från Miljöpartiet och Mona Lundqvist från Kristdemokraterna båda reserverade sig mot beslutet. Kristdemokraterna i Örnsköldsvik har dessutom tidigare motionerat i kommunfullmäktige om att all representation i Örnsköldsvik ska vara alkoholfri, men den motionen avslogs i kommunfullmäktige.

Även socialdemokraten Jan-Olov Häggström, ordförande för humanistiska nämnden har satt upp alkoholfri representation som ett delmål för att minska alkoholkonsumtionen i kommunen.

Viljan för en alkoholfri representation finns alltså runt om i Örnsköldsvik och i Landstinget. Förhoppningsvis kommer även Miljöpartiet ta plats i Örnsköldsviks kommunfullmäktige efter valet och som trea på kommunfullmäktigelistan kommer jag att arbeta för en alkoholfri representation i kommunen. (Dock ingenting MP Örnsköldsvik i helhet tagit ställning till ännu)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s