Earth Hour 2010 – Släck lamporna ikväll!

27 Mar

Idag den 27/3 skriver jag en krönika på den Socialdemokratiska ledarsidan i Tidningen Ångermanland. Jag vet inte om artikeln finns uppe på webben än eller inte, men här nedan går den att läsa i sin helhet.

Earth Hour

Ikväll klockan 20.30 har vi alla möjligheten att göra vår röst hörd. I Världsnaturfondens klimatkampanj Earth Hour uppmuntras människor att släcka lampan i en timme för att uppmana våra styrande politiker att ta en större hänsyn till den miljö vi lever i och besvara klimathotet med en radikal klimatpolitik. Förra året deltog nära en miljard människor och i år behövs ännu fler för att visa att det inte är en fråga vi har glömt bort!

Förra året arbetade jag aktivt för att upplysa folk om Earth Hour. Tillsammans med det då nystartade Miljörådet på Nolaskolan bedrev jag en veckolång informationskampanj där vi aktiverade de över 1000 eleverna och föreläste om miljöproblemen för flera klasser. Projektet blev en succé och efter att ÖA/Tå rapporterade om det så svängde också Örnsköldsviks kommun i frågan och valde att själva delta, om än inte fullt ut. I år är Örnsköldsviks kommun anmäld till Världsnaturfonden och det bevisar att även ett fåtal kan påverka. Om det tiotal som var med i Miljörådet fick kolossen Örnsköldsvik att gå med i kampanjen, vad kan då inte alla ångermanlänningar tillsammans åstadkomma?

Och kanske är det nu politikerna behöver höra våra röster som allra mest och mer än någonsin.

Klimattoppmötet i Köpenhamn blev en flopp och inga konkreta mål för utsläppsminskningar kunde nås. Den borgerliga regeringens förslag till lösning på mänsklighetens kanske största hot någonsin är att sänka målen. Men miljöproblemen försvinner inte för att vi ignorerar dem. Snarare behöver målen höjas för att vi på riktigt ska kunna bedriva en politik som kan klara klimathotet.

Nya krafttag är vad som krävs i den svenska och den internationella politiken. Vi måste våga satsa nu så att kostnaderna inte blir ännu större i framtiden. Vi måste göra det, inte främst för oss som lever i välfärd, med mat i magen och ekonomiskt utrymme i våra liv, utan framför allt för de som drabbas av klimatförändringarna i utvecklingsländerna. Varje år dör 300 000 i världen på grund av det allt varmare klimatet, många gånger fler står utan rent vatten och ännu fler svälter. De siffrorna kommer bara att öka om vi inte kan stoppa den globala uppvärmningen.

Därför är det viktigt att vi har en samsyn i frågan. Klimatpolitiken måste bestå även vid regeringsskiften, för det är inte en fråga som tar slut efter en mandatperiod, det är en fråga som alltid måste vara aktuell.

Efter årets kalla vinter börjar många ifrågasätta om klimatförändringarna verkligen existerar, men forskningen talar fortfarande klarspråk. Bara för att vi under en kort period upplever en köldknäpp innebär inte det att uppvärmningen stannar av. För även om man runt om i världen fortfarande slår lokala köldrekord så händer det allt mer sällan samtidigt som det blivit allt vanligare att slå värmerekord. Sverige delar inte heller kylan med övriga världen – i Grönland, östra Sibirien och det arktiska havet så hade man temperaturer 7 grader över det normala för årstiden. Även Kanada, Nordafrika, Medelhavet och sydväst Asien hade temperaturer som låg över det normala.

Den globala uppvärmningen är fortfarande ett faktum och ett problem som blir svårare och dyrare att lösa desto längre vi väntar.

Därför kommer Nolaskolans Miljöråd i år att gå ut till mer än dubbelt så många klasser som förra året och prata med hundratals elever om klimatförändringarna och vad man kan göra för att vara en del i ett hållbart samhälle. Förhoppningsvis så kommer många att ta till sig vårat budskap och vara en del av en positiv förändring. För vi kan inte fortsätta leva som vi lever idag utan vi måste ta ett gemensamt ansvar för vår omvärld och vi måste visa de styrande att vi vill att de gör detsamma, och det är ikväll vi kan visa dem det.

Så ikväll kommer jag att släcka alla mina lampor, och jag hoppas innerligt att du tillsammans med hundratals miljoner andra människor väljer att göra detsamma. För tillsammans kan vi åstadkomma någonting stort.

Jakob Lundgren, Trea på Miljöpartiets riksdagslista

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s