Osant om RUT från Centerpartiet

20 Mar

Centerpartisterna i Västernorrland har svårt att hålla koll på vad som är sant och vad som inte är sant när de skriver debattartiklar till Dagbladet, jag har besvarat och kommenterat att jag hoppas att vi kan föra en saklig debatt utan påhittade siffror i framtiden. (Och det är inte jag som satt rubriken)

Osant om RUT från Centerpartiet

Att se fyra centerpartister ta sig friheten att gå ut i media och ljuga väljarna rakt i ansiktet skrämmer mig. Men det är också ett tecken på desperation, för när politiken inte fungerar använder man sig av alla tillgängliga medel.

Riksdagskandidaterna Anita Wiklander och Kjell Bergkvist samt Centerpartiets grupp ledare Reinhold Helgren gick den 5 mars ut i Dagbladet och hävdade att avdraget för hushållsnära tjänster ska ha skapat 11 000 arbeten och bara en vecka senare går centerpartisten Anita Hellstrand ut i Dagbladet och påstår att alla dessa jobb skulle försvinna över en natt om RUT-avdraget togs bort.

Låt oss bara fastslå en sak. Ingen ekonom menar på allvar att alla dessa 11 000 arbetstillfällen skulle försvinna om avdraget togs bort och inte ens företrädare för den borgerliga regeringen talar om sådana siffror. Inte heller är det någon som längre på allvar hävdar att avdraget skulle skapat 11 000 nya jobb och Moderaterna drog till och med tillbaka sin kampanj som hävdade det.

Organisationen Företagarna beräknar att avdraget skapat 1 200 jobb och nationalekonomen Roland Spånt menar att det snarare handlar om 900 skapade jobb. Andra menar att det handlar om upp till 3 000 skapade jobb. Men ingen menar att det har skapats 11 000 och lobbyistorganisationen Almega som presenterade de siffrorna har mycket svårt att förklara hur man kommit fram till de siffrorna. Inte ens de menar att 11 000 jobb skulle försvinna, och det får mig att undra hur Anita Hellstrand (C) kan hävda det?

Att dessutom som Hellstrand (C) säga att man vill göra avdraget permanent är ingenting annat än populistiskt. Som politiker har vi ett ansvar att alltid se över och förändra politiken så att den fyller en funktion i det samhälle vi lever och Hellstrand kan aldrig garantera att det om fyra år är ekonomiskt gångbart att behålla RUT.

Anledningen till att vi rödgröna vill avskaffa RUT är den skeva fördelning det har orsakat. Även om Alliansen inte vill erkänna det så är det främst höginkomsttagare som utnyttjat avdraget. 70 procent av de som utnyttjat bidraget har varit låg- eller medelinkomsttagare, vilket man ser som ett tecken på jämlikhet.

Problemet är att dessa grupper utgör hela 96 procent av Sveriges befolkning, vilket aldrig framkommer av deras analys. Således har de rikaste 4 procenten utnyttjat hela 30 procent av avdragen.

Bland de som har en årsinkomst under 300 000 kronor om året har endast 0,3 procent utnyttjat avdraget men bland de som har en årsinkomst på över en miljon kronor har 8 procent utnyttjat avdraget.

Att med våra gemensamma statliga pengar subventionera de allra rikastes intressen är varken jämlikt eller önskvärt, och att leka med siffror är någonting jag hoppas att vi kan hålla oss borta från under valrörelsen.

Jakob Lundgren,

3:a på Miljöpartiets riksdagslista i Västernorrland

Annonser

4 svar to “Osant om RUT från Centerpartiet”

 1. Hans 20 mars 2010 den 20:25 #

  Jag tror att det blir mera propaganda och vilseledande sifferbombardemang framöver.

  • jakob 20 mars 2010 den 20:53 #

   Tyvärr så verkar det som så. En Kristdemokrat hävdade ju i ÖA för ett tag sedan att tiotusentals jobb skulle försvinna om man tog bort RUT-avdraget, så han var ju om möjligt än mer fel ute.

 2. Cecilia Svennberg 20 mars 2010 den 20:59 #

  Man blir så glad när man läser sånt här. Dock inte på att centerpartiet fuskar med siffror utan för att du är sjukt duktig och väldigt påläst och att du ger svar på tal!

  Keep up the good work !

  • jakob 20 mars 2010 den 21:01 #

   Tack så mycket 🙂 Det värmer att höra sånt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s