Orimligt agerande av gymnasieskolorna

20 Mar

För två dagar sedan nåddes jag av nyheten att Miljöpartiet inte skulle få närvara på valdebatterna som äger rum på Örnsköldsviks två största gymnasieskolor. Idag kommenterar jag tillsammans med MP Örnsköldsviks språkrör Jakob Norstedt-Moberg det orimliga beslutet i ÖA.

Orimligt agerande av gymnasieskolorna

I gårdagens ÖA uppdagades det att samtliga partier är välkomna att hålla bokbord på Nolaskolan och Parkskolan men att endast partierna som sitter i kommunfullmäktige kommer att få delta i eventuella debatter på skolorna. Det innebär att Miljöpartiet, Piratpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna inte får vara med.

Skolan har ett ansvar att forma demokratiska medborgare, och därför är det också konstigt att eleverna inte fått bestämma vilka partier som ska närvara på skolan. Vid detta beslut har ingen hänsyn tagit till elevernas eventuella intresse och nyfikenhet, utan skolledningen anses kunna bestämma vilka partiers politik eleverna är intresserade av i en debatt. För om eleverna i det här fallet hade fått komma till tals hade resultatet troligtvis sett annorlunda ut.

I skolvalet på Nolaskolan förra året fick Miljöpartiet 29 procent av rösterna och i en opinionsundersökning som just avslutades på skolan fick Miljöpartiet 21 procent av väljarsympatierna. Att utesluta ett parti som var femte elev vill lägga sin röst på är inte demokratiskt, utan snarare en form av censur.

Att man har valt att bestämma vilka partier som får vara med efter representation i kommunfullmäktige känns inte heller särskilt logiskt.

På skoldebatter är fokus oftast på riksdagsfrågor och frågor som är viktiga för unga så som ungdomsarbetslösheten, klimatet och integriteten är också främst riksdagsfrågor. Därför bör representationen i debatterna hellre baseras på vilka som sitter i riksdagen, och inte på vilka som sitter i kommunfullmäktige, om man alls ska begränsa vilka som får komma. Men om man ska göra det så bör det vara i samröre med eleverna.

Vi i Miljöpartiet Örnsköldsvik anser inte att man bör utesluta partier som eleverna vill lyssna på och har förhoppningen att det här är ett beslut som går att förändra.

Jakob Lundgren

Nolaelev och trea på Miljöpartiets riksdagslista

Jakob Nortstedt-Moberg

Språkrör Miljöpartiet Örnsköldsvik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s