Inhuman djurhållning hos lammproducenterna

19 Mar

Ekots granskning av lammproducenterna visar sig att lammuppfödningen går mot en allt mer industriell form snarare än en form där djuren mår bättre.

Idag får vart femte lamm aldrig lämna det stall som det föds upp i, och får därmed aldrig uppleva den miljö som djuret är ämnat att leva i. Djuren lever dessutom allt mer tätt ihop, och på Norrby Gård fanns det ett lamm per kvadratmeter.

Att man anpassat djuren för att leva under de här förhållandena innebär bla. att man har problem med att svansarna ruttnar och Cathy Dwyer som är en av världens främsta forskare på just lammuppfödning menar att den svenska djurhållningen kommer att innebära att djuren lättare blir sjukare och att sjukdomarna sprids snabbare. Hon menar också att utvecklingen i Sverige är unik i hela världen.

Jordbruksministern Eskild Erlandsson tycker dock att det här är en utveckling som är positiv för att det innebär att vi i Sverige kan äta lammkött året runt utan att behöva importera lammkött.

Vi måste dock väga det värdet mot djurens välbefinnande, och i det här fallet väger djurens välbefinnande tyngre. Det finns massor av andra saker vi kan äta under vinterhalvåret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s