Barn ska inte tvingas till att ta drogtester!

16 Mar

Regeringens lagförslag om att tillåta ofrivilliga drogtester på barn under femton år fick under enorm kritik från Lagrådet under remisstiden.  De säger nej på grund av att kränkningen av den personliga integriteten skulle vara allt för stor då den som drogtestas under övervakning måste ta ett urinprov. De menade också att de här skulle kunna vara första steget i en sänkt straffmyndighetsålder och att fokus går från att hjälpa barnet till att utreda ett brott.

Folkpartiets juridiske talesperson går sedan ut och anklagar helt utan grunder Lagrådet för att vilja legalisera narkotika. Nu visar det sig också att Alliansen helt och hållet väljer att förbise Lagrådets enorma kritik och väljer att fortsätta driva igenom att barn under femton år ska tvingas att ge drogtester.

Detta är för mig helt orimligt. Inte bara för att regeringen urholkar värdet av Lagrådet som remissinstans utan också för att lagförslaget innebär en orimlig kränkning av den personliga integriteten och en förändring i hur vi ser på barn som begår brott.

När det handlar om barn som begår ett brott så är det för mig självklart att fokuset ska ligga på att hjälpa det barnet på alla sätt som går, och inte på att utreda brottet. Brottet blir irrelevant då barnet ändå inte kan hållas skyldigt för det och därför blir det också orimligt att polisen ska drogtesta barnet, för vars ska man komma med det? Man vet oftast ändå om hjälpinsatser krävs eller inte och det här förslaget innebär att fokuset flyttas från dem till att utreda brott (kanske för att döma föräldrarna?).

Själva drogtestet är också en orimlig kränkning på ett barns privatliv. Att under polisens tvång och övervakning tvingas kissa i en burk är extremt kränkande och jag tillåter mig själv att inspireras av Niclas Persson och citera barnkonventionen;

Art. 16 Rätt till privat- och familjeliv.

1. Inget barn får utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens och inte heller för olagliga angrepp på sin heder och sitt anseende.

2. Barnet har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

Utöver allt det så kan det här förslaget också innebära att polisen kommer att använda drogtesterna som ett maktmedel mot ungdomar, och det är någonting som nog få av oss vill se.

De som ivrat mest för den här lagändringen och även för drogtester inom skolan är Folkpartiet Liberalerna. Men det jag undrar idag, så som så många andra dagar är vars Folkpartiets liberala värderingar egentligen tagit vägen, för inte återfinns de i deras politik i alla fall.

Läs även Amanda Brihed och Mikael Elmlund.

Annonser

7 svar to “Barn ska inte tvingas till att ta drogtester!”

 1. Hans 16 mars 2010 den 22:04 #

  Det för tankarna till en ”liberal polisstat”. Den enskildes rätt underordnas någon diffus allmännytta.

 2. Habib 17 mars 2010 den 11:38 #

  Jävla töntar är ni! Klart polisen ska få ökade befogenheter och att behöva kontakta föräldrarna innan hjälper ingen! Dessa vindrickande hippiedjävlar säger ju bara ‘nääääää, lille Marx här har minsann inte knarkat oavsett hur påtänd han verkar’ så de kan fortsätta att surfa på socialism.nu och kasta sten.

  • jakob 17 mars 2010 den 16:05 #

   Vilket syfte uppfyller det då? Vad är det man ska komma fram till? Och vilka lösningar kan man nå utan att prata med föräldrarna? De är ju de frågorna man måste besvara för att kunna rättfärdiga den typen av tvångsmetoder.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Samhället har ett ansvar att skydda barns värdighet, inte återigen kränka den « Sara Thiringer - 18 mars 2010

  […] Andra om drogtesterna: Niclas Persson och Jakob Lundgren […]

 2. Rödgröna säger nej till tvångsdrogtester på barn « Jakob Lundgren - 12 april 2010

  […] Jag har även tidigare skrivit om frågan. […]

 3. Vem ska betala för drogtesterna? « Jakob Lundgren - 02 juli 2010

  […] av jakob 02 juli 2010 Idag träder ett antal nya lagar i kraft. En av dessa nya lagar är den kritiserade lagen om att barn under femton år ska kunna drogtestas mot deras och deras föräldrars vilja (någonting de Rödgröna för övrigt säger nej till). En […]

 4. Batongliberal får leda barnrättsarbete – Niclas Persson - 26 november 2010

  […] En bra sammanfattning varför lagförslaget är ett problem förklarar min vän Jakob Lundgren (mp) på sin blogg.Lagrådet ansåg bland annat lagen vara starkt integritetskränkande och av den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s