Svar på tal

12 Mar

I onsdagens ST (Sundsvalls Tidning) verkade ledaren ytterst förbryllad över Miljöpartiets framgångar. Precis som många andra liberala och konservativa runt om i landet verkar personen tro att det går bra för Miljöpartiet på grund av bristande rapportering eller att ”sanningen” om Miljöpartiet inte kommit ut än. Vilken sanning det nu skulle vara vet jag inte, men idag ger jag ledaren svar på tal – därför går det så bra för Miljöpartiet;

MP har lösningarna för framtiden

Ledaren i onsdagens tidning verkade synnerligen fascinerad över Miljöpartiets framgångar och försöker peka på inkonsekvens och med billiga knep förminska Miljöpartiet de grönas politik. Men det är klart att ett framtidsinriktat parti som når stora framgångar skrämmer etablissemanget, och att den politik som vi driver skulle vara inkonsekvent är för mig helt främmande.

Att Miljöpartiet vill vara med i EU men inte vill vara en del av EMU-samarbetet menar han skulle vara konstigt. Men är det verkligen det? Det svenska folket har exakt samma ställning i frågan då man både i opinionsundersökningar och folkomröstningar visat att man vill vara en del av EU men att man inte vill införa euron som valuta i Sverige.

Ledaren antyder också att Miljöpartiet inte bryr sig om småföretagen. Det finner jag svårt att förstå. Miljöpartiet har länge drivit en politik som främjar småskalighet och Miljöpartiets politik för att främja småföretagande har i blindtest röstats fram som den bästa av småföretagarna själva. Bland annat så vill vi i Miljöpartiet sänka arbetsgivaravgiften med 10 procent upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor, någonting som skulle hjälpa många mindre företag att växa.

Att vi är för friskolor men att vi vill införa omdömen i skolan menar han också är konstigt. Men det är snarare det mest självklara som finns. Israelisk forskning visar tydligt att omdömen ger en bättre betygsutveckling än vad betygen gör och friskolorna möjliggör för en mer varierad pedagogik som också gör att fler elever kan hitta en skola med en inriktning som passar just dem.

Vi har som ett ideologiskt mål att rusta ner militären, det stämmer. Men vad kan vara mer självklart? När vi ser allt lidande krig orsakar så är det också självklart att målet bör vara en värld i fred, och då också en värld utan militär. Som en del i det arbetet vill Miljöpartiet till exempel stoppa vapenhandeln. Det finns även andra anledningar att rusta ned armén. Klimatforskaren Lester Brown beräknar att det kommer att kosta 190 miljarder dollar att stoppa klimatförändringarna, det motsvarar mindre än en femtedel av vad man lägger på militären i världen. Vi lägger alltså enorma summor på militären, som i stället skulle kunna göra mycket större nytta inom andra områden.

Miljöpartiet är ett parti för framtiden och det gör att opinionen svängt till Miljöpartiets favör. Det handlar inte om att det finns en bristfällig rapportering utan om att Miljöpartiet står för en konsekvent och fungerande klimatpolitik, är en stark röst för att skydda vår integritet och står för en solidarisk politik både nationellt och internationellt.

Det här sker samtidigt som de borgerliga fullkomligen förstör de svenska trygghetssystemen genom att utförsäkra tiotusentals, säljer övervakningsutrustning till diktaturer, ökar de svenska utsläppen och avlyssnar det svenska folket.

Jakob Lundgren

3:a på riksdagslistan för Miljöpartiet

Tidningen har varit inne och ändrat lite men poängen är fortfarande tydlig. Det är vår politik som gör att det går bra för oss, ingenting annat. Lämna gärna en kommentar på ST:s ledarsida eller min debattartikel för att visa ert (eventuella) stöd.

Annonser

2 svar to “Svar på tal”

 1. Miljöpartist i Sundsvall 14 mars 2010 den 13:35 #

  Väldigt bra skrivet Jakob, jag har nu lagt in en länk till din blogg i vår lokala mp-blogg i Sundsvall 🙂
  Måste säga att jag tycker att ST:s ledare var ett lågvattenmärke.

  /Anders

  • jakob 14 mars 2010 den 20:46 #

   Roligt att det jag skrev gillades 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s