Internationella kvinnodagen – En Rödgrön framtid och en Allians utan lösningar

8 Mar

Idag är det den internationella kvinnodagen och både de Rödgröna och Alliansen har i Aftonbladet gått ut och sagt sitt om hur man ska göra Sverige mer jämställt och Alliansen kommer med samma gamla medicin.

De borgerliga vill se privatiseringar, skattesänkningar, disciplin och hårdare straff.

Skattesänkningarna ska ge kvinnorna mer pengar att försörja sig på men man måste inte vara ett geni för att räkna ut att män tjäna mer på de då kvinnor i snitt tjänar 84% av vad män tjänar.

Hårdare straff ska göra kvinnorna mindre utsatta men forskningen visar att det inte finns någon koppling mellan hårdare straff och lägre brottslighet.

Hårdare disciplin ska göra skolan till en mer jämställd plats där alla ska kunna utvecklas utan att påverkas av stereotypa könsroller. Hur då undrar jag? Hur ska disciplin luckra upp dagens könsroller?

Sen så vill Alliansen uppenbarligen fastslå och stärka vår segregerade arbetsmarknad genom att kalla privatiseringen av vården som ett jämställdhetsbeslut.

Ingenstans talar Alliansen om lika lön för lika arbete, kvinnor i bolagsstyrelser, bortkvoteringen av kvinnor till högskolan, samtyckeslagstifting, genuspedagogik, rätt till heltid, lika vård eller kvoterad föräldraförsäkring.

Alliansen har fastnat i någon slags ideologisk fälla då lösningen på exakt alla problem ligger i att man sänker skatten eller privatiserar ett bolag och de vägrar se de strukturella problem som finns i dagens samhälle.

Det är tur att det finns ett alternativ.

De Rödgröna talar om hur Alliansen utförsäkrat främst kvinnor och hur skattesänkningarna gått till män. De vågar tala om föräldraförsäkringen och ett jämställt uttag. De vågar tala om att man ska ha rätt till en lika god vård oberoende av kön, de vågar tala om lika lön och de vågar tala om samtyckeslagstiftning.

Det känns skönt att arbeta för att vi nästa mandatperiod ska ha en Rödgrön regering. För det är en regering som vågar prioritera jämställdheten som fråga och som inte räds att ta politiska beslut för att lösa de problem som finns i dagens samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s