Stärk det svenska djurskyddet

26 Feb

Jag skriver tillsammans med Erik Thor om det svenska djurskyddet på Dagbladets debattsida idag;

Stärk det svenska djurskyddet


Efter att alliansen vann valet 2006 så har de genomfört stora förändringar inom det svenska djurskyddet. Bland annat har Djurskyddsmyndigheten lagts ner och ansvaret för djurskydd et har förts över från kommun erna till länsstyrelserna.

Det har inneburit ett mycket svagare djurskydd än tidigare. När man förflyttade skyddet försvann mycket av den kompetens och lokalkännedom som funnits på lokal nivå och centraliseringen gjorde att avstånden till djuren blev allt större.

Tack vare detta blev kostnaderna allt större för det svenska djurskyddet och 25 procent av alla inspektörer har fått lämna sina tjänster. Det har haft allvarliga effekter för djuren i Sverige, 2005 när djurskyddsmyndigheten ännu fanns kvar gjordes det cirka 25 000 kontroller om året men nu är det endast två av tolv län som ens genomför rutinmässiga kontroller. I Skåne genomfördes 2009 inte en enda rutinmässig kontroll, trots att länet har över 500 000 grisar.

Konsekvenserna av det allt svagare djurskyddet väntade inte länge inte de uppdagades. I Djurrättsalliansens rapport om den svenska grisuppfödningen visade det sig att det fanns missförhållanden på över 95 procent av gårdarna. På 40 provent av gårdarna återfann man döda djur, på 85 procent uppenbart sjuka djur och på 55 procent djur som led av beteendestörningar, bland annat ­kannibalism, orsakade av deras levnadsförhållanden.

Detta visar tydligt på att skyddet luckrats upp och att den bristande kontrollen gjort det lättare för företag att vända ryggen till skyddet för att spara några kronor. Att det ser ut så skapar inte bara helt oacceptabla förhållanden för djuren, utan det äventyrar även vår hälsa då sjuka djur blir allt vanligare.

Djurskyddet har aldrig varit perfekt. Mycket blir osynligt mellan inspektioner och man bör inte ha någon övertro på svensk djurindustri och hur de behandlar sina djur. Men vi kan inte blunda för fakta – djur kan känna känslor precis som vi människor, och att de har rätt att behandlas drägligt.

Därför vill Miljöpartiet återinföra Djurskyddsmyndigheten och föra till länsstyrelserna 80 miljoner kronor så att de har råd att genomföra fler inspektioner. Vi vill också göra det lättare för myndigheter att ingripa när det finns uppenbara missförhållanden. För vad ger det att ha ett djurskydd om det inte finns möjligheter för att uppehålla det?

Jakob Lundgren, språkrör Grön ungdom Norr och riksdagskandidat (MP),
Erik Thor, Grön ungdom

Annonser

3 svar to “Stärk det svenska djurskyddet”

 1. Hans 26 februari 2010 den 9:51 #

  Tack för att ni jobbar med detta. ”Marknaden” kommer inte att lösa dessa frågor

  • jakob 26 februari 2010 den 10:10 #

   Nej marknaden har ju absolut inget egenintresse av att göra någonting åt detta, tvärtom. Om vi ser till hur det ser ut när marknaden styr allt själv så ser man ju att djuren får leva under allt värre förhållanden.

   Någonting som är intressant däremot, som vi inte tog upp i debattartikeln är det faktum att Alliensen har ändrat det svenska djurskyddets inriktning. Nu när djurskyddsmyndigheten är borta har man föreslagit att ansvaret ska tas över av en ”Livsmedelsäkerhetsmyndighet”, ”Det [är] givetvis viktigt att regelverken inom området djurhälsa
   och djurskydd är anpassade till produktionens förutsättningar i den mening att de är praktiskt tillämpbara och inte innebär onödiga merkostnader för producenterna.” står det i betänkandet som kom till riksdagen. Man ställer alltså produktionens intressen långt före djurens.

   Och det har ju fått sina effekter rätt fort. Nu finns det ju gårdar med höns och kycklingar som begärt tillstånd att slippa ha sittpinnar till exempel, dock vet jag inte om deras begäran har behandlats ännu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Oansvarigt av Centerpartiet att vilja lätta på antibiotikalagstiftning « Jakob Lundgren - 25 juli 2010

  […] att sjukdomar i de flesta fallen skulle kunna förhindrats om man till exempel istället skulle verkat för en bättre djurskyddslag där djuren inte fick trängas på små […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s