Hög tid för en ny sjukförsäkring

24 Feb

Jag skriver tillsammans med Riksdagsledamoten Gunvor G Ericsson, MP Kramfors Eva Andersson och min språkrörskollega Ann Kristin Shcipper i dagens ÖA och TÅ om sjukförsäkringarna:

Hög tid för en ny sjukförsäkring

Det rödgröna samarbetet tar sin utgångspunkt i en positiv människosyn. Alla människor vill och kan vara med och bidra i samhället.

Alla människor ska ha rätt till vård och rehabilitering för att kunna leva ett bättre liv. Alla ska ha möjlighet att arbeta efter egen förmåga – varje arbetad timme behövs. Många kan återvända till arbetslivet om de får rätt stöd och om arbetsvillkoren utformas utifrån människors olika förutsättningar. Alla ska ha rätt till rehabilitering och habilitering även om man inte direkt eller någonsin kan återvända till den reguljära arbetsmarknaden.

Den som är sjuk, och inte kan arbeta, ska ha rätt till sjukpenning. Vinner vi rödgröna valet kommer vi direkt att avskaffa stupstocken, det vill säga den regel som regeringen infört att efter 550 dagar kastar ut folk från försäkringen oavsett om den sjuke återfått arbetsförmågan eller inte.

Den moderatledda regeringen har skapat ett otryggt system för att få människor att lämna sjukförsäkringen, minska statens utgifter och möjliggöra skattesänkningar.

Vi kommer inte att lämna någon människa i sticket! Det är också anledningen till att vi har övervägt en åldersgräns för när en person tidigast kan erbjudas förtida pension. Vi vill inte ge upp om en enda människa innan dess att alla möjligheter är uttömda. Alla har rätt till rimliga livsvillkor, att bidra i samhället och ha en egen försörjning.

Regeringens stelbenta tidsgränser vill vi ersätta med tydliggöranden om när individen ska ha rätt att få aktiva insatser. Människor ska inte lämnas kvar i sjukpenning hur länge som helst utan erbjudas individuellt anpassade åtgärder med uppföljning tillbaka till arbete. Vi kommer inte att förändra för den mindre grupp svårt sjuka personer som har stadigvarande helt nedsatt arbetsförmåga. Däremot finns alldeles för många unga funktionsnedsatta människor som inte har fått möjlighet att bidra och delta i arbetslivet på sina villkor. Detta vill vi ändra på bland annat genom ökad flexibilitet i sjukförsäkringen.

Vår nya sjukförsäkring innehåller bland annat:

En individuell bedömning ska göras av Försäkringskassan sex veckor efter första sjukskrivningsdag. Under hela sjukskrivningen ska det gå att bli sjukskriven på deltid
Inom tre månader ska den sjukskrivne ha en individuell plan av Försäkringskassan tillsammans med arbetsgivaren och den enskilde.

Vi vill redan under 2011 avskaffa dagens prövning mot en fiktiv arbetsmarknad efter 180 dagar. I stället ska det inom sex månader göras en fördjupad utredning om att återgå i arbete. Den som inte kan återgå till sin arbetsgivare ska erbjudas andra möjligheter. Arbetsförmågan ska prövas bredare än hos den befintliga arbetsgivaren, men utifrån ett bättre arbetsförmågebegrepp.

Vi vill göra det möjligt att bedriva deltidsstudier och få sjukpenning på deltid.

Vi vill inrätta MOA-kontor (Människor och Arbete) och samla Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och delar av kommunens insatser för sjuka och arbetslösa i samma organisation på lokal nivå. Människor ska ha en dörr in.

Vår utgångspunkt är att alla människor vill och kan vara med och bidra i samhället. Det är grunden när vi nu påbörjar arbetet med att skapa en förutsägbar och modern sjukförsäkring.

Gunvor G Ericson
riksdagsledamot (MP), Socialförsäkringsutskottet
Eva Andersson
Miljöpartiet de gröna i Kramfors
Jakob Lundgren och Ann Kristin Schipper
Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Örnsköldsvik

Annonser

6 svar to “Hög tid för en ny sjukförsäkring”

 1. Tony Rickard Olausson 25 februari 2010 den 10:13 #

  Vad kommer ni att göra med mig och alla andra som blir utförsäkrade före valet? Har e-mailat S men får inget svar utan bara allmänt svammel om rehabilitering och anpassat arbete. Jag anser att man bör se till att alla UNGA OCH FRISKA får arbete istället för att till varje pris få sjuka och gamla att jobba! Eller är det er mening att gamla sjuka skall arbeta och den unga friska arbetskraften skall gå hemma tills någon av de äldre dör? MVH Tony Rickard Olausson

  • jakob 25 februari 2010 den 14:45 #

   Vi kommer helt och hållet att ta bort stupstocken som har gjort att man utförsäkras efter en viss tid.

   Sen när det gäller att komma tillbaka till arbetsmarknaden så kommer vi utöver de statsningar på rehabilitering och anpassat arbete även göra andra satsningar på unga. Bland annat så kommer man kunna studera på deltid, och vi kommer att öka antalet studieplatser kraftigt. Bland annat så ska vi skapa 10 000 platser för unga som vill komplettera deras gymnasieutbildning, och de får också göra det i en takt som passar dem själva, dock får det max ta ett år.

   Vi vill också kopiera det system som Danmark har infört som ger unga rätten att efter max ett år få en arbetsplatsförlagd yrkesutbildning. Systemet har fungerat mycket väl i Danmark som idag har en av de lägsta ungdomsarbetslöshetsnivåerna i Europa.

   Vi vill också skapa 3000 lärlingsplatser för de som saknar en studievana men som ändå är i behov av en nära kontakt med arbetslivet.

   Förstajobbetavdrag ska finnas för de unga som varit arbetslösa längst. Den som anställer en av dom får ett skatteavdrag på 2/3 av lönekostnaden i ett års tid. Vi vill se 4000 sådana platser.

   Räcker det som svar? Eller var du intresserad av någonting annat?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Det Rödgröna alternativet är presenterat « Jakob Lundgren - 04 maj 2010

  […] görs för de som har de allra sämst ställt idag också. Stupstocken avskaffas i sjukförsäkringen, ersättningen för arbetslösa ökar och man hjälper de ensamstående föräldrarna att få ihop […]

 2. Arbetslinjen mot bidragslinjen – Varför inte båda? « Jakob Lundgren - 13 maj 2010

  […] är sjukskrivna behöver mer rehabiliterande åtgärder, inte åtstramade regler. (Jag har tidigare skrivit i TÅ/ÖA om […]

 3. Arbetslinjen mot bidragslinjen – Varför inte båda? « Gröna ungdomar i Sundsvall - 13 maj 2010

  […] är sjukskrivna behöver mer rehabiliterande åtgärder, inte åtstramade regler. (Jag har tidigare skrivit i TÅ/ÖA om […]

 4. Röda bloggare klär inte i klänning « No size fits all - 23 juni 2010

  […] i mina öron låter, faktiskt, ”stupstock” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s