EU:s syn på jämställdhet

22 Feb

På tisdag går EU:s jämställdhetsutskott till omröstning i en fråga där ett av förslagen på ändringar som lär gå igenom är att mammor inte får återgå till sina arbetsplatser på sex veckor efter de att de har fött barn*. Ingenstans i förslaget nämns mäns rätt att vara hemma med sina barn.

Dåligt för den europeiska jämställdheten men talande för den europeiska politiken. EU som det är idag är ett grått, konservativt mansförbund och där kan förslag som dessa gå igenom.

Sverige behöver få en bättre rapportering från EU. För jag tror att väldigt få svenskar skulle ställa sig bakom den bakåtsträvande konservativa politik som förs där, även av svenska EU-parlamentariker.*.

Läs även Anders Wallner som kanske inte får vara hemma med sina barn. Svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) som är negativ till förslaget.

Annonser

8 svar to “EU:s syn på jämställdhet”

 1. David 23 februari 2010 den 13:23 #

  Grattis, saknar viss kunskap om den trista sanningen om hur landet ligger i resten av EU?
  Detta handlar inte om att TVINGA kvinnor att bli ”sämre” behandlade än män.
  Vi har det rätt bra på många sätt i Sverige. Trist att man då automatiskt tror att något som vi gått igenom för 20-30 år sedan faktiskt måste gås igenom i resten av europa innan man kan komma till vår nivå vad gäller föräldraledighet.

  I Sverige har vi förmånen att kunna vara föräldralediga med våra barn i ett år. Det är bra. Jag kan som pappa vara hemma och ta hand om mina barn under hälften av denna tid vilket är ännu bättre. Men sanningen är att i många av de europeiska länderna så kan man faktiskt inte vara föräldraledig mer än tre till fem veckor(!).
  Belgien, Holland, Frankrike, Tyskland med flera har ett system där man är olovligen borta från och därmed kan få sparken från sitt jobb om man är hemma längre än tre-fem veckor med sitt nyfödda barn. I vissa av de central- och östeuropeiska medlemsstaterna är det så lite som två till tre dagar…
  I och med denna proposition öppnas nu vägen för lagändringar som gör att föräldrar (först ut kvinnor) kan stanna hemma med sina barn åtminstone sex veckor. Att de, med lagens rätt, kan göra detta utan repressalier i form av förlorat arbete.

  Barn behöver sina föräldrar, definitivt i början av sitt liv. Nu öppnas en möjlighet och en början till detta.
  Men att det kunde ha varit barnet som var viktigt i en sådan proposition..det kunde ju aldrig kunna tänkas eller?

  • jakob 23 februari 2010 den 21:36 #

   Det är skillnad på kan och måste.
   Jag kritiserade aldrig föräldraledigheten utan jag kritiserade det tvång den representerar. Och det är inte ett tvång som handlar om att man knyter upp en del av försäkringen till den ena parten utan ett tvång som tvingar ut den ena parten från arbetsmarknaden, någonting som knappast lär främja jämställdheten inom Europa.

   Att måla upp de som är negativa till förslaget som personer som inte vill att föräldrarna ska vara hemma med barnen är intet mer än ett fult knep menat att vinna billiga poäng. Förslaget hade mycket väl kunnat ge föräldrarna rätten att stanna hemma med barnet, men så är det inte nu, nu är det ett tvång att stanna hemma med barnet och det tvånget gäller endast mamman.

 2. Maria 23 februari 2010 den 17:09 #

  Ful skuldbeläggning av kvinnor, David. Som om vi som är emot detta beslut inte bryr oss om barns behov. Suck!

  Det är SJÄLVKLART bra att de länder som inte tidigare infört rätt till föräldraledighet gör det, MEN det finns ingen anledning för EU att besluta om något som innebär tvång mot kvinnor, så som OBLIGATORISK föräldraledighet för kvinnor gör. Tvärtom kunde de ju tyckas ha lärt sig av länder som Sverige att de flesta barn har två föräldrar.

  Varför väljer EU öht att införa föräldraledighet som TVÅNG? Se diskussionerna där och inse att det är för att kristen höger inte vill gå med på föräldraledighet för pappor. Ska vi acceptera att det är deras ideologi som får styra?

  • David 24 februari 2010 den 11:06 #

   Man måste lära sig sitta innan man kan stå, och stå innan man kan gå.
   Absolut, du har rätt, det är förfärligt att det ska behövas lagstadgas om en rättighet på detta sätt. Men faktum kvarstår. Utan ett lagstadgat tvång kan inte öppnas för vidare utveckling.
   Titta tillbaka på svensk utveckling i området. Vi tog faktiskt samma steg för att nå vår nuvarande situation.
   Faktum är att om det inte finns lag på att man måste vara hemma så är det väldigt lätt för arbetsgivare att tvinga människor att arbeta till barnens tillkortakommande.

   Att man valt mamman är, hur fel det än kan låta, ganska naturligt.

   Tänk dig/er scenariot att det finns lagstadgat att ”en av föräldrarna enligt lag MÅSTE stanna hemma”.
   I Sverige säger jag, som man, till min chef: Du jag måste vara hemma med barnet i sex veckor, min fru vill jobba” och min chef säger:
   Jamen naturligtvis- vi löser det!

   För vi har inga problem med jämstäldhet av detta slag i Sverige, vi har redan kommit förbi det.

   I t.ex. Polen, Kroatien, eller varför inte Frankrike eller Belgien, får jag istället motfrågan:
   Varför just du? Vi kan inte ha det så, din fru kan stanna hemma! Annars sparkar vi dig.

   I denna stund blir saken ett rättsfall.
   Jag skulle vilja se det rättsfallet i Sverige.

   Vi yrkar på att mannen ska stanna hemma med barnen, det är i enlighet med lagen!

   Finns det ingen möjlighet för kvinnan att stanna hemma?

   Jo, men hon vill inte…

   (kolla upp lagligheten i ”jag vill inte”)

   Det handlar, i det här läget, inte om att det är rätt att kvinnor ska tvingas stanna hemma, det handlar om att öppna upp möjligheten att införa ett mer jämställt och jämlikt synsätt i hela europa.

   Min fru kommer från ett Europeiskt land. Hon applåderade när hon hörde om förslaget, för plötsligt såg hon möjligheten till jämställdhet i sitt eget, västeuropeiska, land. Något som inte finns idag.

   Tyvärr faller svenskar så lätt för propaganda. Och det ÄR propaganda att lagförslaget skulle leda till sämre ställning för kvinnor. Gatekeeping är fantastisk vål utvecklad i EU men om man bara vet vart man ska leta så ser man snart vilka som först uttalade sig om detta (inte i Sverige, faktiskt).. högerextremistiska partier och starkt konservativa lobbyister i EU.
   Just de människor Du/Ni talar om, de allra tydligaste delarna av det konservativt mansförbundet…

   Maria, det är inte skuldbeläggning av kvinnor- jag skrev direkt som fråga till Jakob. Så vitt jag vet är Jakob inte kvinna och alltså bör du inte läsa kommentaren som ett försök att skuldbelägga kvinnor utan ett argument om alternativa synsätt över vad lagen handlar om.

   ”ska vi acceptera att det är deras ideologi som får styra” frågar du.
   Ja.
   Det är en demokrati, om förslaget röstas igenom så har vi, genom demokratiska processer, givit mandat till det.
   Oavsett vad du eller jag tycker om ett beslut så har vi faktiskt varit med och styrt fram den demokratiska processen i EU, genom val av representanter.

   I en demokrati får ALLA sina röster hörda och de som får flest röster för sina förslag får igenom sina förslag. Demokratins baksida innebär att allt som du anser vara förkastligt faktiskt har RÄTT att föras fram.

   Är det bra? Förmodligen inte, men om du kan komma på ett alternativ så får du gärna lägga fram det för politikerna. Sedan Sokrates’ tid har man försökt och detta är det bästa man kommit fram till hitintills.

   Samtidigt, ”deras ideologi” är kanske lite magstarkt, eftersom jag menar att detta är något som vi Svenskar jobbar för att få fram, för att kunna föra vidare och jobba mot ett mål som ligger förbi där vi själva är.

   Se det som en stafett där målet är total jämställdhet.
   Sverige har lämnat över andra eller kanske till och med tredje pinnen och rusar mot mål.
   Resten av Europa står på startlinjen och undrar åt vilket håll de ska springa.
   Tyvärr kan vi inte magiskt teleportera resten av Europa till mållinjen. De måste först börja springa, sedan lämna pinnen till näste man och sedan näste osv, tills de kommer ikapp oss och, förhoppningsvis, i mål.

   Denna lag är det som får resten av europa i startblocken.
   Startskottet blir de föräldrapenningar som kommer kunna röstas om så fort lagen finns (vi får föräldrapenning i Sverige, det får man inte i hälften av EU-länderna, innan man kan ens lägga fram en proposition om det måste det finnas en gemensam lag om föräldraledighet).
   För att sedan få Europa att springa kan man sedan börja tala om pappors rättigheter att stanna hemma med barn (idag finns i ett fåtal länder rätt att stanna hemma i en eller två dagar som pappa, men det är ovanligt).
   När man kommit så långt är det dags att lämna stafettpinnen till näste man- FÖRÄLDRARS rätt att stanna hemma med barn istället för mammans tvång.

   I Sverige kom vi så långt för ett tag sen, men det betyder inte att vi kan vara stoppklossar när andra ska ta de stegen.

   Ipsa scientia potestas est

   • jakob 24 februari 2010 den 16:21 #

    Du talar om Sverige som om vi vore ett underbart land där vi inte har några som helst jämställdhetsproblem. Som om män i Sverige inte drabbas på arbetsmarknaden när de tar ut sin föräldraledighet. Så är inte fallet idag.

    Det som däremot är fallet är att många svenska män drabbas av den här nya lagen. För den innebär att endast mamman ska vara hemma med barnen de första veckorna och inte pappan. Anders Wallner har till exempel bloggat om det här: http://anderswallner.se/2010/02/24/ror-inte-min-foraldraledighet/

    Sen så drar du någon konstig parallell mellan att högerextremister varit negativa till det och därmed skulle förslaget vara bra? Och indirekt också att jag grupperas ihop med dem just för att jag också tycker att det är dåligt? Bara för att en grupp som man är motståndare till kritiserar någonting man själv är emot så innebär det ju knappast att det man kritiserat är bra.

    Sen skriver du att EU är en demokrati och ja så är det ju. Men du gör också kopplingen till att det skulle innebära att allas röster blir hörde och så är ju knappast fallet. En demokrati innebär inte att samhället eller systemet är demokratiskt och EU är på många sätt och vis inte demokratiskt.

    Om förslaget faktiskt hade handlat om en riktig jämställdhetssträvan så hade man i pragmatisk anda kunnat anpassa de så att de länder som redan har system med föräldrapenning som möjliggör det för föräldrarna att stanna hemma inte heller måste tvinga mamman att vara hemma i sex veckor.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Håller din kropp EU-standard? « trollhare - 23 februari 2010

  […] det med. Dels för att alla är olika, och har olika behov, och dels för att det finns risk att stänga ute pappor – och såklart även […]

 2. Sluta detaljreglera EU! « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka - 24 februari 2010

  […] Svensson skriver också om det. Frenchcreme skriver också om det absurda med detta förslag. Även Jakob Lundgren. DN rapporterar också. En annan skriver om det här. Ung vänster reagerar emot förslag på sin […]

 3. Håller din kropp EU-standard? » Trollhare - 16 september 2012

  […] det med. Dels för att alla är olika, och har olika behov, och dels för att det finns risk att stänga ute pappor – och såklart även […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s