Sälj SAS!

12 Feb

I dagens Tidningen Ångermanland (12/2-10) så skriver jag på ledarsidan att man borde sälja SAS så snart som möjligt.

Sälj SAS!

Det är dags för den svenska staten att sälja SAS. Det finns varken näringspolitiska eller transportpolitiska skäl för svenska staten att äga ett flygbolag och därför finns det inte heller någon anledning att behålla SAS.

SAS är ett företag som kvartal efter kvartal redovisar förluster i miljardstorlekar och nu senast en förlust på 1.5 miljarder. För ett år sedan sköt den borgerliga regeringen till SAS en miljard kronor och lovade därefter att det var sista gången pengar skulle skjutas till. Men nu har det hänt igen. Efter den senaste förlustrapporten har regeringen skjutit till ytterligare en miljard kronor. Men varför ska vi subventionera det utsläppstunga flyget med skattebetalarnas pengar? Den ekvationen är olösbar för väldigt många.

Om flyget ska existera så ska det existera på sina egna villkor och utan att stötta sig mot den svenska staten som om den vore en krycka. Idag har SAS en föråldrad flygflotta som inte leder utvecklingen på något område, särskilt inte det miljötekniska och samtidigt möts vi av ett av världens största problem någonsin – Klimatförändringarna.

Istället för att år efter år investera miljardtals kronor av skattebetalarnas pengar i ett företag som inte ger någon som helst avkastning till varken statens kassa eller det svenska folket så borde vi föra över de summorna och investera dem i att skapa ett hållbart samhälle. Pengarna som vi nu pumpar in i ett döende fossilberoende skulle kunna investeras i en grön omställning genom till exempel nya järnvägsprojekt. Man släpper ut över 10 000 gånger mer koldioxid om man flyger mellan Göteborg och Stockholm jämfört med om man skulle tagit tåget samma sträcka och man beräknar att de svenska utsläppen skulle minska med 110 000 ton om året om man byggde Norrbotniabanan.

Det är uppenbart att nuvarande utveckling inte är hållbar och att SAS är inte en del av att förändra det faktumet. Därför bör vi sälja SAS och investera skattepengarna på ett bättre, mer hållbart sätt för aktivt motverka klimatförändringarna.

Jakob Lundgren, Språkrör Miljöpartiet Örnsköldsvik

Läs även; Christian Valtersson på politikerbloggen om att sälja SAS, Jakop Dalunde om att man borde sälja SAS, Joakim Sjögren om varför man inte bör satsa mer pengar på SAS.

Annonser

6 svar to “Sälj SAS!”

 1. linn 12 februari 2010 den 16:23 #

  Hey, well done! Du skulle skrivit språkrör GU Norr också.

  • jakob 12 februari 2010 den 16:24 #

   Det kommer ut lite andra saker där jag skriver under som språkrör för GU Norr, så det är ingen fara!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Christian Valtersson: Nej till SAS, ja till att lägga stålarna på en grön omställning - 13 februari 2010

  […] till SAS, ja till att lägga stålarna på en grön omställning Grön Ungdoms Jakob Lundgren spinner vidare på samma ämne som jag skrev om på politikerbloggen häromdagen i en ledare i […]

 2. Jodå, sälj SAS, det är dags för hållbar utveckling. « Sara Thiringer - 15 februari 2010

  […] 15, 2010 · Kommentera I samband med att regeringen skjuter till pengar till SAS har flera miljöpartister gått ut och krävt en försäljning av det förlustdrabbade bolaget. Att gång på […]

 3. Släpp flyget fritt « Jakob Lundgren - 20 april 2010

  […] Jag upprepar någonting jag sagt förut, och det är att vi bör sälja SAS! […]

 4. Avveckla det statliga ägandet i SAS « Jakob Lundgren - 21 september 2012

  […] Jag skrev redan för två år sedan att vi borde sälja SAS. Den artikeln går att läsa här. Share this:TwitterFacebookE-postSkriv utGillaGillaBe the first to like […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s