Alliansen: Låt föräldrarna straffas för barnens brott

11 Feb

Att den som begår ett brott också straffas för det brottet är en självklarhet i ett rättssamhälle. Varför ska någon annan straffas för ett brott de själva inte begått?

Nu är det inte lika självklart längre. Idag kommer regeringen antagligen klubba igenom ett förslag från Justitieminister Beatrice Ask (M) som innebär att föräldrar ska tvingas stå till svars för de brott som deras barn eventuellt begår*.

Beatrice menar att ”föräldrar är ansvariga för sina barn” men innebär de att de ska bli straffade om barnen begår ett brott? Den parallellen kan inte jag dra, och det kan ingen annan heller.

Men vad händer i en familj när föräldrarna får ta straffet för någon annans brott? Vad händer i en konfliktfylld familj där föräldrarna kanske missbrukar eller ännu värre, förbättras barnens situation då? Förbättras familjens situation av att föräldrarna får ta straffet för ett brott de inte har begått?

Knappast. Motsatsen är sannolikare.

Förslaget har också fått kritik på så gott som alla instanser och Justitieombudsmannen, Justitiekanslern, Åklagarmyndigheten, Advokatsamfundet, Stockholms universitet, Uppsala Universitet, Föreningen Hem och Skola samt Malmö och Nacka tingsrätt har alla varit emot förslaget.

Lagförslaget saknar också all vetenskaplig grund och ingen forskning tyder på att någonting sånt här skulle kunna sänka ungdomsbrottsligheten. Men sen när bryr sig Beatrice Ask om sånt?

Annonser

3 svar to “Alliansen: Låt föräldrarna straffas för barnens brott”

 1. Hans 11 februari 2010 den 17:14 #

  En intressant konsekvens borde vara att Beatrice Asks barn blir ansvariga för hennes krossade hotellrum när hon är ute på röjarparty efter pensionen. Eller var går gränsen? Ja, var går gränsen?

  • jakob 11 februari 2010 den 17:34 #

   Ja varför inte? Borde inte barnen ansvara för de äldre? Någon borde tipsa Ask om det här. Vore det inte underbart om alla ansvarade för någon, det om något är solidaritet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vem ska betala för drogtesterna? « Jakob Lundgren - 02 juli 2010

  […] eftersom Alliansen med Beatrice Ask (M) i spetsen redan beslutat att föräldrarna ska kunna hållas ansvariga för brott deras barn begår. (I dagsläget endast om de är över femton, men det är någonting som kan förändras i och med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s