Drogtester i Landskronas skolor stoppade

9 Feb

(Klicka här för att komma till ett mer övergripande inlägg om drogtester och vad vetenskapen visat på)

Det rapporterade Skånskan för inte alltför länge sedan.

Jag har tidigare bloggat om drogtesterna som infördes på skolorna där och den speciella syn på ”frivilliga drogtester” som fanns där.

I Landskrona har man en särskilt intressant syn på vad som är frivilligt. […] där [är] testerna är frivilliga på det sätt att eleverna kunde avstå testerna med vårdnadshavarens tillstånd. Man måste alltså få ett specialtillstånd för att få undslippa testerna

skrev jag då.

En tidig utredning av drogtesterna visade att elevernas inställning till narkotika inte påverkades och nu har en andra utredning publicerats.

Den visar att en majoritet av eleverna som gick med på att drogtestas gjorde det för att deras föräldrar ville det, alltså var drogtesterna som skedde i Landskrona inte frivilliga. Bland gruppen som inte ville testa sig så växte missnöjet över att skolan drogtestade elever lite, men framför allt så växte den grupp som inte tyckte att skolan hade något med dess privatliv att göra. Utredaren tolkar detta som att motståndet mot drogtesterna ökade.

Det blir ännu mer tydligt när eleverna ska svara på frågan om de tycker att ”frivilliga” drogtester är en bra metod. Där svarar 46% att det inte tycker att så är fallet eller att de verkligen inte tycker att så är fallet, en ökning med 33% sedan tidigare. Samtidigt så har gruppen som tycker att det är bra, eller ganska bra minskat från 44.3% till 28.8%.

Utredning går också in och ser på hur eleverna ser på testerna, om de tror att de har någon effekt eller inte. Innan så trodde nästan 60% av eleverna att programmet skulle ha en effekt, men vid det andra mättillfället så trodde endast 33.3% det. Nästan hälften av de som tidigare trodde det har alltså ändrat sin uppfattning.

Om vi ser till faktiskt användande av narkotika då, där borde ju de slumpmässiga drogtesterna haft en effekt om vi ska lyssna på drogtesternas förespråkare (se: FP, M). Tyvärr så ökade användningen marginellt under testperioden enligt den här undersökningen (dock inte statistiskt säkerställt). Alltså kan vi fastställa att testerna inte har någon effekt på användningen av narkotika (även amerikanska och australiensiska studier har kommit fram till samma sak).

Andelen som tyckte att det var okej att röka hasch/marijuana ökade också under perioden. Andelen som angav att de troligen kommer att använda någon form av narkotika det närmsta året fördubblades också under tiden man hade slumpmässiga drogtester.

Den positiva förändring man kan se är däremot att fler känner att de har god kunskap av narkotika. Fast även där ser man en intressant förändring, innan fick 64.2% denna information från skolan medan motsvarande siffra vid det andra mättillfället var 35.5%.

Rapporten drar följande slutsatser

Utifrån denna undersökning är det sålunda svårt att se att försöket med frivilliga drogtester haft någon entydigt preventiv effekt på Sandåkerskolans elever.
och
En ökad skeptisk inställning till metoden kan även noteras, i synnerhet hos gruppen elever som deltar i programmet.
Nu ska drogtesterna utredas ytterligare i kommunen Landskrona. Inte får att fastställa om de är effektiva eller inte, utan för att utreda vare sig de är lagliga eller inte. Det kan jag svara på redan nu – nej det är dem inte.
.
.
Annonser

3 svar to “Drogtester i Landskronas skolor stoppade”

 1. Jah Hollis 09 februari 2010 den 19:47 #

  Varför inte plocka ut folk på stan och göra slumpmässiga drogtester? Eller kanske i kommunfullmäktige?
  Sedan kan vi säga ajöss till allt vad personlig integritet heter i det här landet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Liberalt beställningsjobb « Tvivlar - 15 mars 2010

  […] det liberala landskrona inför man ”frivilliga” drogtester, som också får skarp kritik och som stoppas av lagrådet. Liberalerna gör då ett […]

 2. Bra att M i Landskrona svänger i frågan om drogtester « Jakob Lundgren - 07 maj 2010

  […] om vare sig man ska eller inte ska drogtesta elever i skolan. Anledningen som uppges är att man inte sett någon effekt av drogtesterna på en skola i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s