Ge barnen rätt till båda sina föräldrar

2 Feb

Jag skriver i Norran;

Att få spendera tid med båda sina föräldrar är väldigt viktigt för nyfödda barn, men i dagsläget är det få barn som får göra det. Idag tar papporna ut väldigt lite av föräldraförsäkringen, av flera anledningar. En är att män inte förväntas vara borta från jobbet för att spendera tid med sina barn, och det gör också att män ute i arbetslivet straffas socialt och professionellt när de gör det.

För att lösa det problemet så driver Miljöpartiet att man ska tredela föräldraförsäkringen och skapa fyra pappamånader, fyra mammamånader och fyra fria. Detta ger barnet möjlighet att tidigt utveckla en god relation med båda sina föräldrar, vilket också ökar tryggheten i hela familjen. Det hjälper också mamman att snabbare komma tillbaka till arbetet och få en starkare löneutveckling, samtidigt som arbetsgivarna inte längre kan behandla kvinnor i fertil ålder annorlunda för att de kanske blir gravida.

I Sverige lever inte heller alla i den typiska kärnfamiljen, därför är den sista tredjedelen viktig. Den ska kunna överlåtas till någon som står barnet nära, till exempel en släkting eller ena förälderns nya partner efter en skilsmässa. Att förenkla för de människor som lever i andra familjekonstruktioner än kärnfamiljen är viktigt för att de inte ska bli utsatta och få svårt att få vardagen att gå ihop.

Därför vore en tredelad föräldraförsäkring bäst för samtliga parter, men inte minst för barnet som får rätt till hela sin familj och den trygghet som kommer med det.

Jakob Lundgren

språkrör Grön Ungdom Norr

Annonser

Ett svar to “Ge barnen rätt till båda sina föräldrar”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jämställdhetsbonusen är en flopp utan dess like « Jakob Lundgren - 23 mars 2010

    […] är det empiriskt bevisat att en tredelad föräldraförsäkring, som Miljöpartiet förespråkar kommer att förändra den ojämställda föräldraförsäkringen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s