Reinfeldt ljuger om den svenska sysselsättningen

1 Feb

Under gårdagens partiledardebatt skröt Fredrik Reinfeldt gång på gång om hur Alliansregeringens handlande ökat mängden sysselsatta i Sverige med 100 000 personer trots att siffran egentligen bara ligger på ~12 000 personer.* Och man kan inte ens räkna ökningen i absoluta siffror..

Då glömmer man också att vi idag har ~230 000 fler människor bosatta i Sverige, och ~128 000 fler i arbetsför ålder*. Att räkna sysselsättningen i absoluta siffror är missvisande, om vi ser till hur många som är sysselsatta jämfört med invånarantalet får vi istället en minskning av sysselsättningen med 2.5%, eller 100 000 personer.

Att Reinfeldt måste ljuga för att behålla väljarstödet känns desperat och kommer knappast bli särskilt lyckat, opinionen talar nämligen klarspråk. De Rödgröna leder med 50.8% över Alliansens 42.9%.

Läs även Alliansfritt Sverige 1, 2 och Alliansfritt Sverige om hur Alliansregeringen fifflar med siffrorna för hur många som lever i utanförskap här. Viktor Tullgren om Lögner, förbannade lögner och Reinfeldts statistik.

Annonser

8 svar to “Reinfeldt ljuger om den svenska sysselsättningen”

 1. Lars Åberg 01 februari 2010 den 23:30 #

  Hej,
  Ha omdömme och kolla dina källor. Det är skillnad mellan 11000 och 100000. Du skrapade av mitt förtroende till 50%. Don’t do this again och då är du väck. En statsminister måste ha peil på sysselsättninge fattar du väl!!! Och inte frisera räknebasen…..då går det åt helvte ! Det vill inte jag.

 2. jakob 01 februari 2010 den 23:39 #

  Trodde först att du kritiserade mina siffror där. Men ja, Reinfeldt kommer att tappa mångas förtroende tack vare det här. Jag tycker att uttalandet visar på viss desperation från hans sida faktiskt

 3. Josef Persson 02 februari 2010 den 12:30 #

  Intressant är att just denna ovanligt tydliga sifferfadäs får Anders Borg att försvara och förklara sin statsminister. Det är ju helt i linje med Fredrik Reinfeldts profil – hans väldigt exakta språk och formuleringar – som troligen bidragit till höga siffror i förtroendeomröstningar. Skulle denna offentliga bild börja erodera finns nog inte mycket kvar av Fiffige Fredrik i allmänhetens ögon. Därav förklaringen av siffran och lappandet i efterhand.

 4. Niklas 02 februari 2010 den 13:41 #

  Om man faktiskt bryr sig om att titta statistiken så ser man att det är 99 000 fler sysselsatta 2006 kvartal 2 och samma 2009.

  Du kanske ska gå in själv och titta i SCB:s statistik? Hur lätt som helst. Sen huruvida det är ett relevant mått är ju en annan sak. Men visa gärna statistik på att Reinfeldt ljög

Trackbacks/Pingbacks

 1. Claeskrantz.se » Göteborgs Posten ledare – Våga vara stolt över 9% arbetslösa - 02 februari 2010

  […] Ring Broman för prot…, Peter Andersson – me…, Magnihasa, [ s-buzz ], Elkers.se, Jakob Lundgren och Under den lugna kork… Categories: Arbetsmarknad, alliansen Taggar: Arbetslöshet, […]

 2. Snurrig debatt kring RUT « Jakob Lundgren - 03 mars 2010

  […] ni ser är allt är en enda stor soppa. Men siffertrolleri är ju heller ingenting nytt för […]

 3. Fredrik Reinfeldt is lying فردریک راینفلد دروغ میگه « Ashkan & Amin's Blog - 15 augusti 2010

  […] Fredrik Reinfel Ljuger (2) […]

 4. Så krymps den reela demokratin » Stockholmsvänstern – Vänsterpartiet i Stockholms stad - 09 februari 2011

  […] sågning här), yrksarmen går inte att  genomföra eftersom det bryter mot LAS och Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt båda ljugit om siffror i TV. För att inte prata om dem totala floppen med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s