Alliansen ljuger om sin miljöpolitik

24 Jan

I ett debattinlägg från Moderaternas Miljötalesperson Sofia Arkelsten så hävdar man att Alliansens Miljöpolitik är överlägsen de Rödgrönas.

Deras budgetjustering [De Rödgröna] är inte jämförbar med förändringen vi genomfört nu, med stora skattesänkningar på arbete kombinerat med skattehöjningar på koldioxid.

Jag bloggade tidigare om regeringens så kallade ”gröna” budget här, men jag ska återge lite kort vad det handlar om. Dessa höjningar på koldioxid som moderaterna talar om i sin debattartikel lyser med sin frånvaro i Alliansens budget. Samtidigt som S, V och MP alla vill höja koldioxidskatten. Alliansen vill också att anläggningar som handlar med utsläppsrätter ska slippa betala koldioxidskatt(!).

Vi har också använt skattesystemet för att öka antalet miljövänligare bilar, öka konsumtionen av tjänster, se till att fler arbetar för att få resurser till att bygga ut infrastruktur för att öka effektiviteten – vilket är ett förhållningssätt som kan låta tråkigt men som har goda miljöeffekter.

Det sjuka här är att Alliansregeringen ökat mängden koldioxid som miljöbilar får släppa ut samtidigt som de gjort ändringar i miljöbilspremien som premierar de bilar som släpper ut mest.

Infrastrukturen som Alliansregeringen satsat på är uteslutande infrastruktur som påverkat klimatet negativt. När Socialdemokraterna med stöd av MP satt i regeringsställning innan 2006 fanns en policy om att minst 2/3 av alla pengar till nybyggen skulle gå till järnväg. Alliansregeringens policy är att minst 50% av pengarna ska gå till bilväg. Bland annat har Alliansregeringen godkänt bygget av den dyraste motorvägen i svensk historia som bara beräknas öka mängden utsläpp.

Det gröna skatteskiftet ger både grönare energiomställning och nya anslag till miljö- och klimatområdet. Satsningarna på havsmiljön, klimatmiljarden, forskning, infrastruktur och hållbara städer har genomförts tack vare en regering som tar ansvar för arbetslinjen.

Klimatmiljarden är bara missvisande. Regeringens så kallade klimatmiljard är egentligen en minskning av anslag med två miljarder* och regeringens anslag till havsmiljön är egentligen en minskning med 400 miljoner kronor*.

Sen en sista sak som bara är rent utsagt idiotisk,

Skattesänkningarna på arbete är bra mycket större än skattehöjningarna på energiområdet. Miljöeffekterna är enorma. Fler i arbete har lett till stärkta finanser och utökat utrymme för satsningar på miljöområdet.

Nu är vi i en finanskris, och det är knappast bara Alliansregeringens fel att vi har så stor arbetslöshet som vi har i Sverige. Men att påstå att vi har ”Fler i arbete” känns bara som en lögn som ingen kommer att gå på.

Det enda som Alliansen kan göra i dagsläget är däremot att ljuga. De har konsekvent drivit en politik som motverkat alla försök till att minska utsläppen här i Sverige och utsläppen i övriga världen och nu börjar de i och med svikande opinion se effekterna av det.

Idag har Miljöpartiet högst förtroende i klimatfrågan av alla partier* och Allianspartierna har knappt något förtroende alls, ett par lögner lär inte förändra det Sofia Arkelsten.

Läs även; Göran Hådén

Annonser

Ett svar to “Alliansen ljuger om sin miljöpolitik”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Välfärden, pensionerna och borgerskapet « skvitts - 09 februari 2012

    […] ”Det sjuka här är att Alliansregeringen ökat mängden koldioxid som miljöbilar får släppa ut samtidigt som de gjort ändringar i miljöbilspremien som premierar de bilar som släpper ut mest.” / Jakob Lundgren […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s