Skivförsäljningen ökar utan tecken på minskad fildelning

21 Jan

För några dagar sedan presenterade IFPI i Sverige en rapport där de sammanfattade 2009 års försäljning av musik. Allt som allt ökade försäljningen med 10.2% och den digitala försäljningen av musik dubblades nästan under året! (en ökning med 98.6%). Streamade musiktjänster stod för 46.5% av den siffran, en mångdubbling från föregående år. Värt att notera är att även försäljningen av fysiska album har ökat (+1.9%)

IFPI fastslår att ökningen kommer på grund av att musiken blivit tillgängligare tack vare fler och konsumentvänligare tjänster såsom t.ex. Spotify, inte att det skulle vara på grund av minskad illegal nedladdning.

Sverige är nästan unikt i världen när det gäller att ha en musikindustri som faktiskt har en positiv utveckling (konserter inte medräknade). Detta trots att Sverige är att av de länder där den illegala fildelningen är som mest utbredd i hela världen* (Enligt IFPI fildelar 40% av svenska folket*) och trots att fildelningen inte minskat trots den nya IPRED-lagen*.

Innan valet 2006 så lovade Fredrik Reinfeldt att han inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration.* Såhär fyra år senare så kan vi nog fastslå att han inte höll det löftet. I och med införandet av IPRED-lagen så delade alliansregeringen också ut polisiära uppgifter till privata aktörer och riskerade grunden som hela vårt rättssamhälle är byggd på. Och till vilken nytta? Lagen har inte minskat fildelningen och skivförsäljningen är på uppgång ändå.

Miljöpartiet har länge hävdat att en hårdare lagstiftning mot fildelningen inte var rätt lösning utan har menat att man måste finna alternativa metoder (bla. *, *) för att upphovsmännen ska få betalt för sina verk.

Idag kan vi nog med hjälp ökad skivförsäljning fastslå att Miljöpartiet hade rätt.


Om Ipred: Christian Valtersson, Calandrella, Maria Ferm, MP: Ipredlagen

Läs IFPI’s rapport här.

Annonser

Ett svar to “Skivförsäljningen ökar utan tecken på minskad fildelning”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fildelningslagarna effektlösa « Jakob Lundgren - 26 oktober 2010

    […] som jag tidigare påpekat har inte övervakningslagarna lett till att fildelningen minskat. Istället når den nya […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s