Svagt svensk djurskydd – En effekt av alliansregeringens handlande?

18 Jan

Belgisk blå är en typ av ko som efter kraftig framavel blivit så pass stor att den inte längre kan bära sin egen tyngd. I Sverige har man länge ansett att det är etiskt fel att föda upp kor av den arten då de utsätts för så stort lidande under sina liv och man har därför tidigare haft ett totalförbud mot uppfödning av just Belgisk blå.
Redan 1995 kom LRF överens om att i Sverige så ska man inte föda upp Belgisk blå.*

Tidigt år 2008* så blev Belgisk blå laglig att föda upp i Sverige, detta genom påtryckningar av EU men redan innan dess uppdagades det att arten fötts upp även i Sverige. Den 27’e oktober 2006 kunde man läsa i SvD att 150 ton kött från Belgisk blå salusfördes varje år i Sverige.*

Enligt journalisten Torbjörn Esping så finns det i dagsläget ett 80-tal svenska uppfödare som föder upp belgisk blå eller kor som är framavlade med sperma från belgisk blå. Han menar att 1000-2000 kalvar föds upp varje år med gener från belgisk blå. 1-2% av kalvarna som föds upp idag menar han innehåller belgisk blå men antalet kalvar som föds upp med det har fyradubblats de senaste tre åren.(500 st år 2006 mot 1000-2000 år 2009) * * Esping menar att det är så pass utbrett idag att alla som äter nötkött någon gång har ätit kött från en belgisk blå.

Ett problem som finns idag är att det för lätt att komma undan med att ha inseminerat en ko med sperma från en belgisk blå för att skapa en blandras. Man kan komma undan med detta för att man idag inte måste registrera vilka två arter som har korsats utan man registrerar helt enkelt kalven som en blandras. *

Redan 1997 såg miljöpartisten Gudrun Lindvall problemet i att man lätt kunde importera sperma från en belgisk blå och sedan inseminera svenska kor för att få fram en laglig blandras med anlag från belgisk blå, och hon lyfte också den frågan i en interpellation till riksdagen. *

Miljöpartisten Ulf Holm har upprepade gånger den här mandatperioden motionerat för att Sverige på europeisk nivå ska driva på ett förbud av slakt och avel med belgisk blå. * * (även  Helena Leander *)Och trots att jordbruksministern Eskild Erlandsson (C) år 2007 sade att regeringen skrivit till EU-kommissionen att avel med belgisk blå borde förbjudas eftersom att det skapar lidande hos djuren* så avslog den borgerliga majoriteten ändå år 2008 ett förslag på att driva just detta, ett förbud av slakt och avel med belgisk blå.*

De tvetydiga svaren från alliansregeringen haglar men under denna mandatperiod så finns det tecken på att förekomsten av belgisk blå i Sverige mångdubblats. Men är det så svårt att förstå?

Låt oss lyssna på vad moderaten Bengt-Anders Johansson sade under riksdagsdebatten för ett djurskyddskontrollregister i Augusti 2008. Tidigt i sitt tal säger han att ”Det är viktigt att slå fast att vi inte ska ge djur några rättigheter” och det talar nog för rätt mycket av alliansens politik på området.

”..när alliansregeringen tillträdde befriades Sverige från Djurskyddsmyndigheten, vilket var ett stort steg framåt för djurskyddet i Sverige. Att inrätta Djurskyddsmyndigheten var från första början ett feltänk. […] Det var också en oerhört stark myndighetsprägling som skapade en mängd motsättningar ute i landet bland människor som hade djur och som hade kunskap och sunt förnuft. Därför är det bra att Djurskyddsmyndigheten försvann.”

Hur djurskyddet skulle bli bättre av att man lägger ner myndigheten vars syfte är att skydda djuren har jag svårt att förstå? Och det har nog många andra svenskar också svårt att förstå efter att vi i år skakats av skandalen att belgisk blå blir allt vanligare i Sverige och att vi i slutet av 2009 slogs av rapporter som tydde på att det fanns missförhållanden bland grisarna på 95% (!) av de svenska gårdarna.*

Alliansregeringen har också fört över ansvaret för vårt djurskydd från våra kommuner till länsstyrelsen.

Tyvärr så har beslutet visat sig vara bland det dummaste man kunde göra. Redan 2008 så rapporterade SVT att flytten av ansvar innebar färre inspektörer som arbetade med just djurskydd. I Västra Götaland arbetade 86 personer med frågan och de utgjorde 32 heltidstjänster, men bara 26 var kvar när skyddet förflyttades till länsstyrelsen.

Om man ser till hela landet så har förändringen inneburit att ca 25% av alla inspektörer förlorat sina tjänster.* När Sverige fortfarande hade kvar sin djurskyddsmyndighet så genomförde den ca 25 000 kontroller om året, idag, med ansvaret överfört till länsstyrelsen så är det så illa att endast två utav tolv län ens genomför rutinmässiga kontroller. I Skåne, där de finns flest grisar (500 000) av alla län i hela Sverige genomfördes 2009 inte en enda rutinkontroll.* När man vet det så är det inte så konstigt att det kommer fram att svenska grisar lever liv fulla av lidande, kannibalism och sjukdomar.

Men det går att ändra på,

Miljöpartiet vill skjuta till de svenska landstingen det kapital som saknas för att kontrollera våra svenska gårdar (80 miljoner kronor vill MP skjuta till).* Det skulle kunna förhindra att belgisk blå blir allt vanligare i Sverige och att en skandal likt den som uppdagades under slutet av 2009* inte sker igen.

Miljöpartiet vill också att Sverige på europeisk nivå försöker förhindra slakt och avel av rasen belgisk blå.

Annonser

2 svar to “Svagt svensk djurskydd – En effekt av alliansregeringens handlande?”

 1. Marita Carlsson 22 april 2010 den 17:30 #

  Hej
  Jag undrar om Miljö partiet och Sveriges medborgare och Järfälla kommuns invånare vet om att köttet Halal produceras av levande djur? Hur har medborgarna i Järfälla fått ta del av information om hur halalköttet producerats och hur det slaktats? Har BUN informerat föräldrar och barn om detta?

  Se gärna verkligheten från den industriella Halalslakten:
  https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=3052
  http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=agri_long&Player=wm
  Läs även bifogad fil i mail från Djurskyddsmyndigheten gällande dokumentation om Halalslakt.

  Det är bara Sverige och Polen som bedövar djuren innan slakt. Alla andra länder slaktar djuren O-bedövat.
  Jag inser att med Miljöpartiets och BUN´s inställning till olika länders matkultur, så kommer fler medborgare med utländsk härkomst, förorda sina favoriträtter som en rättighet i demokratin inom Järfällas skolor i framtiden. Frågan är om hundar och katter ska flås och kokas levande som nationalrätt från Asien? Var går gränsen för att tillåta olika matkulturer i offentliga skolor?
  Vi har fria handelsvägar inom EU vilket gör det tillåtet att importera kött som slaktas enligt sina traditioner från olika länder runt om i världen.
  Frågan är om våra skattepengar ska bidra till matprodukter där djuren misshandlats innan slakt i strid mot Svenska djurskyddsregler?

  Trist att Miljöpartiet ser min protest som invandrar fientlig!
  Jag har arbetat aktivt med djurskyddsfrågor sedan 1980 talet och det har ingenting med invandarfientlighet att göra, som Jonas S beskyllde mig för i senaste KFM.
  Se gärna information på min hemsida om Asiens matkultur:
  http://www.angelfire.com/space/reiki/stoppa_blodbadet_och_tortyren.htm
  Tacksam för svar!
  Med bästa hälsningar
  Marita Carlsson SD
  Jag är ledamot i Kommunalfullmäktige i Järfälla kommun och blev ”överkörd” att lägga en mot motion eftersom beslut redan tagits och redan var godkänt i barn och ungdomsnämnden 2008.

  Se gärna debatten motion nr 15 i menyn från kommunal fullmäktige mötet 2010-04-19
  http://www.jarfalla.se/templates/iframe____32369.aspx
  Skrev ett brev till Kommunstyrelsen idag för att få lite mer fakta eftersom Miljöpartiet inte förstår att deras motion de lagt handlar om djuren som slaktas.
  Mvh
  Marita

  • jakob 22 april 2010 den 18:40 #

   Jag vill aldrig se djur lida och jag kommer att driva en politik som gör att djur i en så liten omsträckning som möjligt lider, och där är ju Sverige ett föredöme då djuren här måste bedövas innan slakten.
   Jag anser inte att vi i Sverige ska importera kött från andra länder utan när vi sköter våra offentliga upphandlingar så bör vi i största möjliga mån köpa ekologiska och närproducerade produkter.

   Att djur kokas eller flås levande är jag starkt emot och det är ingenting Miljöpartiet tänker tillåta.

   Men att göra som du förordar och införa dödsstraff för att man plågar djur ( http://www.sddjurskydd.se/2010/04/kaniner-misshandlade-i-stockholm/ ) är ingenting jag någonsin kommer att acceptera. Vi har inte kroppsstaff i Sverige idag och det är inte heller någonting vi bör införa i framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s