Oljeborrningar på Arktis

6 Dec

Bara någon dag innan klimattoppmötet i Köpenhamn så har Alliansregeringen ställt sig bakom EU-kommissionens förslag om att se provborrningar på Arktis som en affärsmöjlighet.

Mellan 20-25% av dagens idag oupptäckta oljefyndigheter beräknas finnas där men det har tidigare inte varit ekonomiskt gångbart att borra efter olja där. Förrän nu då, tack vare att isen har smält och att oljepriserna konstant har ökat så har det blivit allt mer gångbart att borra efter olja där.

Miljöpartiet (och Vänsterpartiet) har reserverat sig mot detta förslag. För det är inte gångbart att dammsuga ut alla jordens resurser oavsett kostnad bara för att uppehålla ett skadligt och ohållbart oljeberoende. Då är det inte hållbart att se borrningar på Arktis som ”good business” istället för att ställa om vårat samhälle idag – för desto längre vi väntar desto dyrare blir det och desto större blir konsekvenserna av att inte ha gjort det.

Det är synd att regeringen ställt sig bakom EU-kommissionens förslag och tyvärr kommer det nog ytterligare att skada Carlgrens och Reinfeldts förtroende i Köpenhamn.

Annonser

3 svar to “Oljeborrningar på Arktis”

 1. Max Andersson 07 december 2009 den 2:49 #

  Hej Jakob

  Det handlar inte om tillstånd till provborrningar, utan om att man ger klartecken för EU-kommisionens politik som ser oljeutvinning som en affärsmöjlighet.

  I rättvisans namn får man dock vara glad att de vill att oljeborrningen ska ske på ett miljövänligt sätt. (Sidan 7 är den intressanta.)

  http//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0763:FIN:SV:PDF

  Vänliga hälsningar
  Max

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alliansens miljöpolitik är ett enormt luftslott « Jakob Lundgren - 28 mars 2010

  […] Oljeborrningar: Man har sagt att man anser att oljeborrningar på Arktis bör ses som en affärsmöjlighet. […]

 2. Svar till Sofia Arkelsten « Jakob Lundgren - 01 april 2010

  […] Det Arkelsten inte svarat på däremot är varför Alliansen valde att skära ned satsningarna på klimatet med två miljarder kronor, varför man röstade ner den europeiska koldioxidskatten trots att man vill lösa problemen internationellt, varför man inte stoppar Vattenfalls satsningar på kolkraft utan istället låter de öka, varför man tog bort skatteavdragen för havsbaserad vindkraft, sköt fullt friska vargar ur ett hotat vargbestånd och varför man tycker att man ska betrakta oljeborrning på arktis som en affärsmöjlighet. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s