Regeringen backar om 180-dagars regeln

5 Dec

Sommaren 2008 så föreslog  och genomförde Alliansregeringen ett förslag som innebar att sjukskrivna skulle utförsäkras efter 180-dagar och på så sätt tvingas att söka jobb. De reglerna skulle trätt i kraft vid årskiftet och inneburit att 54 000 personer i Sverige skulle utförsäkras.

Miljöpartiet röstade emot det här förslaget när det var uppe i riksdagen 2008 och har också krävt att regeringen ska riva upp det nya regelverket.

Att sjuka skulle bli mer friska av att förlora sin fasta inkomst är en absurd tanke och därför är det positivt att Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson idag vill införa undantagsfall för svårt sjuka personer. Den här förändringen har kommit efter stora protester från de Rödgröna, läkare och allmänheten.

Den här ändringen i regelverket skulle helt klart vara till det bättre även om det fortfarande är långt ifrån ultimat. Bara för att man inte är allvarligt sjuk (har en tumör, väntar på transplantation eller har en neurologisk sjukdom) så innebär inte det att man är frisk nog att ta sig ut på arbetsmarknaden, och då blir man inte heller friskare av att stressas av att man inte längre har en sjukförsäkring att leva på. Lösningen är istället att ge de sjukskrivna stöd i att komma tillbaka till arbetet och i förlängningen kan en kortare arbetsdag vara en del i att skapa ett hälsosammare samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s