Åsbacken riskerar att läggas ned

10 Nov

Idag skriver Örnsköldsviks Allehanda om att utförsåkningsklubben Friska Viljor inte längre klarar av att driva Åsbacken som ligger centralt i Örnsköldsvik.

Att Friska Viljor inte längre orkar har jag all förståelse för. Jag var länge aktiv i klubben och jag vet att backen har krävt stort engagemang från både aktiva åkare och deras nära anhöriga. Särskilt de senaste åren har det blivit jobbigt då allt färre aktiva lett till att det blivit ännu fler timmar och sena kvällar/nätter för de som ideellt valt att hålla backen i skick.

Inte heller ekonomiskt har det fungerat väl. Det är en anläggning som är gammal och som är i stort behov av nya investeringar och i bristen på dessa så har den också lokalt fått ett dåligt rykte vilket leder till lägre liftkortsintäkter. Åtgärder för att förbättra backen, främst för barnfamiljer har gjorts och en ny barnbacke har varit planerad och har också efter bidrag från kommunen också varit under byggnation. Dess planerade invigning var öppningen av backen förra säsongen men projektet har dragit ut på tiden och så vitt jag vet så är den inte färdig än.

Det är synd med tanke på att backen tidigare varit ogästvänlig för barnfamiljer, något som förändrats med den nya barnbacken och något som kanske också gett föreningens ekonomi en knuff i rätt riktnig.

 

Att Friska Viljor som klubb driver skidanläggningen är en konstig konstellation som inte har varit hållbar och nu begär föreningen att kommunen går in och tar över backen, någonting som inte är möjligt säger Ann-Britt Åström, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen på kommunen.

Att man säger att det saknas pengar för att driva Åsbacken känns väldigt konstigt när man samtidigt har råd att skjuta till 8.2 miljoner till Paradisbadet i Örnsköldsvik (2009) och 12 miljoner (2007).

Jag anser personligen att Örnsköldsvik har någonting unikt i sin Åsbacke. Väldigt få städer har möjligheten att ha en slalombacke så pass centralt placerad som Åsbacken är. Tyvärr så har backen under många år blivit lidande då den skötts dåligt (men under förhållandena ändå förvånansvärt väl) och som i brist på investeringar förlorat drivkraften.

Jag tror på Åsbacken och jag tror att den kan växa till sig och bli en dragkraft för Örnsköldsvik om den får rätt stöd och jag hoppas verkligen att kommunen har den i åtanke när de arbetar med Världsklass 2015.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s