Framgångar för integriteten i EU och USA

7 Nov

EU: Nu har förhandlingarna krings EUs telekompaket avslutats och resultatet är bättre än vad jag hade förväntat mig, antagligen mycket tack vare piratpartisten Christian Engström som företrädde den gröna gruppen.

Den nya texten innebär att en privatperson inte ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning innan, vilket man under omständigheterna får se som en framgång även om jag är av den bestämda åsikten att man inte ska få stänga av privatpersoner från internet, alls.

Christian Engström (pp) skriver själv om det hela här, och Henrik Alexandersson (pp) skriver här.

.

.

USA: I USA så har en kommitté  beståendes av i överlag demokratiska representanter röstat för att förändra the Patriot Act. De nya förändringarna innebär att USAs underrättelsetjänster inte längre får spionera på icke-amerikanska medborgare även om de inte har någon känd koppling till en terroristorganisation (något som tidigare innebar att man utan vidare motivering kunde spionera på nästan vem som helst i världen).

Den nya versionen innebär också att statliga organisationer måste ha mer bevis än tidigare för att kunna begära avlyssning av privatpersoner eller begära ut företags-, biblioteks- och bokaffärsprotokoll.

Samtliga demokratiska ledamöter röstade för dessa förändringar medan samtliga republikanska ledamöter röstade emot.

En artikel om det hela finns att läsa här.

Förhoppningsvis visar de här framgångarna att tiderna har börjats förändras och att vi i framtiden kommer se att vi låter större och större delar av vårat privatliv vara just privat. En rödgrön regering efter valet 2010 skulle bidra till den förändringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s