Alliansregeringen ger den smutsiga kolkraft fortsatt stöd

5 Nov

Det statligt ägda energibolaget Vattenfall släpper varje år ut 83 miljoner ton koldioxid, vilket är mer än hela övriga Sverige tillsammans! (Jag citerar till och med Vattenfall själva som källa här)

Detta är mycket på grund av det faktum att Vattenfall under tvåtusentalet köpt upp tolv stycken stora kolkraftverk och själva bygger ytterligare två stycken. Den här satsningen som pågått de senaste åren har transformerat Vattenfall från ett relativt klimatvänligt bolag (som dock bidrar till annan miljöpåverkan på grund av vattenkraft och kärnkraft) till ett bolag som släpper ut nära 100 miljoner ton koldioxid per år.

Att ett statligt ägt bolag släpper ut såna här mängder, och fortsätter att öka sina utsläpp och spendera miljardsummor på den energiform med störst mängd utsläpp, kolkraft, är helt oacceptabelt och många har krävt att regeringen ska handla i frågan.

Ola Alterå (C), statsekreterare  på Näringsdepartementet säger idag till Miljöaktuellt att regeringen inte kommer att kräva ett stopp på inköp av ny kolkraft.

Inte bara tänker regeringen godkänna Vattenfalls höga klimatpåverkan – de kommer till och med lämna utrymme för Vattenfall att släppa ut ännu mer!

Den gröna gruppens ledare Rebecca Harms kritiserar idag Vattenfall i SvD och menar att Vattenfalls kolkrafts expansion bryter mot EUs miljödirektiv och att det är helt orimligt att Reinfeldt (M) som ska leda EU i klimatförhandlingarna tillåter att ett statligt företag att göra den utveckling som Vattenfall tillåtits att göra.

Annonser

2 svar to “Alliansregeringen ger den smutsiga kolkraft fortsatt stöd”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Och Folkpartiet vill fortsätta investeringarna i ny kolkraft.. « Jakob Lundgren - 13 februari 2010

    […] läsning om Vattenfall och alliansregeringens stöd till uppköp av ny kolkraft. Läs även Grön Ungdoms pressmeddelande om hur Alliansen hycklar med kärnkraftssatsningarna. […]

  2. Folkpartiets hyckleri i energipolitiken « Jakob Lundgren - 15 februari 2010

    […] Folkpartiets hyckleri i energipolitiken 15 februari 2010 — jakob Jag bloggade i lördags om hur Folkpartiet vill att Vattenfall ska få fortsätta investera i utländsk kolkraft och kärnkraft utan att ta hänsyn till eventuella effekter på vårt klimat och har tidigare också bloggat om hur Alliansregeringen stöttat sådana satsningar. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s