Alliansen undviker att ge tydliga besked om SD

23 Okt

Idag har alliansen öppnat upp för ett regeringssamarbete med Miljöpartiet om Sverigedemokraterna skulle hamna i en vågmästarroll i den Svenska Riksdagen.

Att de gör det här just nu är inte särskilt oväntat då Jimmie Åkesson nyligen visade sina riktiga färger som islamofob på Aftonbladets debattsida, utan att ha några som helst belägg för sina påståenden.

.

Men vad innebär det här uttalandet från Moderaterna, Folkpartiet och Centern?

Alliansen och dess anhängare skulle nog mena att de aktivt tog avstånd från de främlingsfientliga Sverigedemokraterna, och det var också min första reaktion.

Äntligen!, tänkte jag.

.

.

Men sen tänkte jag efter. Det som egentligen sker är att de för över allt ansvar på Miljöpartiet. För nu kommer de att peka fingret på Miljöpartiet och säga att det är deras fel om de inte sätter sig med Alliansen om det vore så att SD kom in och varken Alliansen eller de Rödgröna får egen majoritet.

Istället för att Reinfeldt pressas på svar på frågan ”Är ni villiga att regera med Sverigedemokraterna?” kommer Miljöpartiet få frågan ”Är ni villiga att regera med Alliansen för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten?”.

En fråga som redan nu från moderat håll.

Oavsett Miljöpartiets svar på frågan så kommer Alliansen i slutändan att tjäna på det. Antingen så öppnar MP upp för ett samarbete och då menar de att det rödgröna samarbetet visar på dålig sammanhållning eller så väljer MP att inte besvara eller neka och de menar att MP låter Sverigedemokraterna styra Sverige.

Det är en valteknik som innebär att Alliansen slipper ge tydliga besked om vad de är villiga att ge upp utan istället för över ansvaret på Miljöpartiet.

Jag ser personligen gärna ett gränsöverskridande samarbete för att hålla Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten, det vore kanske till och med bra för att motverka den allt mer blockinriktade politiken i Sverige.

Men även Centerpartiet och Folkpartiet måste vara beredda att regera med de Rödgröna om de blir större än Alliansen i valet!

.

Men det smartaste att göra i september 2010 är nog att rösta grönt. För Miljöpartiet har redan gett tydliga besked om att de aldrig kommer att regera med Sverigedemokraterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s