Drogtester inom skolan är inte effektiva, tillförlitliga eller frivilliga

14 Okt

(Klicka här för att komma till en sammanfattning kring drogtester, forskningsresultat och alternativa åtgärder)

Jag bloggade nyligen om hur drogtester inom skolan kränker elevers integritet och jag har sedan dess blivit mer intresserad av ämnet och här kommer en mer genomgående, faktabaserad argumentation mot införandet av drogtester på svenska skolor

.

.

Påstående: Drogtester i skolan verkar preventivt och minskar droganvändandet

Fakta: En amerikans studie genomförd mellan 1998 och 2001 visade att skolor med drogtester i genomsnitt hade samma nivå av droganvändning som de utan. Studien kom också fram till att droganvändningen var lika hög hos atleter och att frekvensen i droganvändandet var oförändrat.

Det finns även en Australiensisk studie som stödjer detta och kallar drogtesterna för ”en riskfylld procedur som saknar bevisade effekter och med tveksam etisk grund som riskerar att ytterligare förvärre elevers situation på skolan”. Studien pekar också på att de flesta drogtester är väldigt oexakta och visar fel i tio procent av fallen och menar att skadan ett felaktigt positivt test kan göra är större än förtjänsten av testerna.

Inte heller förändrades elevers attityd gentemot narkotika på Landskronas skolor efter att beslutet om tester togs där. Det visade en studie av Jens Sjölander vid Malmö Högskola.

Slutsats: Drogtester varken minskar mängden droganvändare eller hur frekvent de använder droger.

Påstående: Drogtesterna är frivilliga och kränker därför inte elevernas integritet

Fakta: Enligt den tidigare nämna amerikanska studien så ökade drogtester baserade på misstanke från 9% 1998 till nära 15% 2001, samtidigt som frivilliga tester ökade från 5% till knappa 6%. Mängden tester som genomfördes via uppdrag från polisen minskade under samma period från nästan 6% till knappa 4%. Under samma period så ökade drogtesterna allt som allt med 3% vilket betyder att mängden frivilliga allt som allt minskade.

Vår egna skolinspektion har även de fastslagit att drogtester inte är frivilliga då eleven är i en position där den är beroende av skolan och kan därför inte vägra ta ett test utan att bli direkt eller indirekt straffad av det.

I Landskrona har man en särskilt intressant syn på vad som är frivilligt. Där har FP, M, MP och SD drivit igenom ett förslag där testerna är frivilliga på det sätt att eleverna kunde avstå testerna med vårdnadshavarens tillstånd. Man måste alltså få ett specialtillstånd för att få undslippa testerna, det tycker inte jag är frivilligt. Om en elev skulle vägra ta ett test vilket de bör få eftersom det står i Landskronas rapport ”Drogtest för att förebygga” att ”Frivilligheten är central för den förebyggande drogtestningen” så meddelas vårdnadshavaren att eleven vägrat ta testet.

Ett utmärkt exempel på hur elever utsätts inte bara för en indirekt bestraffning om de inte tar de ”frivilliga” drogtesterna utan att de också utsätts för en direkt bestraffning.

Slutsats: Drogtester på skolor kan inte på något sätt vara frivilliga då de på ett sätt eller annat straffar elever som vägrar ta dem.

.
.
Slutsats allt som allt: Drogtester på skolor har alltså ingen effekt på varken mängden elever som använder droger eller hur ofta de använder dem. Drogtesterna har inte visat sig ha någon effekt på elevers attityder. Dessutom så har flera olika instanser och undersökningar fastslagit att det inte finns några ”frivilliga” drogtester och studier visar också att testerna riskerar förvärra situationen för utsatta elever.

.

.

Läs även: Om hur moderata och folkpartistiska politiker vill göra det lättare att drogtesta elever. Axel Kronhom som talar om drogtesters osäkerhet och begränsade effekt. Om effekterna av Landskronas drogtester här.

.

Källor:
Drogtest för att förebygga” 14 feb. 2008 av Reine Oscarsson och Eivor Johansson

Relationship between student illicit drug use and school drug testing policies” 2003 av Ryoko Yamaguchi, Lloyd D. Johnston, Patrick M O’Malley

Drug testing in schools evidence, impacts and alternatives” 2008 av Roche A.M., Pidd K., Bywood P. (Australian National Council on Drugs)

Ärende angående drogtester av elever på Brinellgymnasiet, Nässjö kommun” av Björn Persson och Erik Mogård (Skolinspektionen)

“Utvärdering av försöket med frivilliga drogtester i Landskrona kommun” 2008 av Jens Sjölander

Annonser

Ett svar to “Drogtester inom skolan är inte effektiva, tillförlitliga eller frivilliga”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Drogtester kränker elevernas integritet « Jakob Lundgren - 22 januari 2010

    […] även om hur de varken är effektiva eller tillförlitliga här. Postat i Alliansen & Integritet, Skolan. Etiketter Drogtester, Drogtester inom skolan, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s