Drogtester kränker elevernas integritet

12 Okt

(Jag har nu skrivit ett mer övergripande inlägg om drogtester i skolor och dess effekter där jag tagit hänsyn till all forskning som bedrivits på området)

Drogtester på skolan går emot skolverkets regelverk, än så länge i alla fall. Men det kan förändras om moderaten Elisabeth Svantesson får sin motion ”Drogtester i gymnasieskolan” bifallen. Hon yrkar nämligen på att det ska bli lättare för skolorna att drogtesta elever.

Detta trots att Skolverket och Skolinspektionen har tidigare flera gånger fastslagit att drogtester kränker elevens rättigheter och att skolor inte bör använda sig av dem.

.

Till exempel så drogtestade en skola i Västerås en elev som de misstänkte missbrukade droger, och han gick med på det frivilligt för att bevisa att han var oskyldig. Vilket han också var. Men det intressanta var att han hade fått bevisbördan placerad på sig, att han måste bevisa sig som oskyldig genom drogtestet och inte att skolan, via någon myndighet måste visat upp skälig misstanke,  måste bevisa honom som skyldig.

Skolverket har också bestridit allmänna fall där de hävdar att drogtester innebär en allt för stor kränkning av individens integritet och att man flyttar över bevisbördan och skulbelägger eleven för att tvinga fram ett ”frivilligt” drogtest.

JO har fastslagit att eleven inte ska utsättas för slumpmässiga drogtester eller utsättas för påtryckningar som gör att de tar ett ”frivilligt” drogtest.

Skolinspektionen har fastslagit att frivilliga drogtester inte är frivilliga då eleven är i en position då den är underordnad skolan och är beroende av den.

.

.

.

Jag har själv gått på en skola där de systematiskt genomförde systematiska slumpmässiga och ”frivilliga” drogtester. Man fick då i början av året skriva ett dokument där man godkände dem. Effekten om man inte skrev under var att man inte fick vara med på aktiviteterna efter skoltid, såsom teatergruppen eller de olika idrotterna. På det sättet kunde det anses som ”frivilligt” eftersom ens rätt till skolgång inte var kränkt utan man tappade bara tillträde till aktiviteterna som skedde kring skolan.

I alla fall så genomförde man testerna en gång i månaden på en grupp på en sisådär tio personer. Totalt genomförde man fem stycken testomgångar medan jag gick där och skolan hade ca 1000 stycken elever, varav de flesta också  hade accepterat det ”frivilliga” drogtestet. Trots att testerna var slumpmässiga så kunde man urskilja ett rätt intressant mönster. Tre personer jag kände, som ofta hamnade i konflikter med lärare och elever på skolan blev testade alla fem gånger. Alla fem gånger. Det kan ju vara ett sammanträffande, men oddsen för att det skulle vara så är extremt låga. Sen så var det genomgående temat för majoriteten av testerna att elever med hög nivå av frånvaro, relativt sätt låga betyg och som oftare fick kvarsittningar oftare också testades än de som var lugna och sällan hamnade i konflikter.

Testerna innebar också en enorm kränkning av elevens integritet. Man fick lov att ge ett urinprov medan två personer övervakade provet utifall att du hade tagit med dig någon annans urin för att ersätta ditt eget (?!), de ansåg att den metoden var en nödvändighet fastän datumen för proverna aldrig utlystes. Om man inte lyckades ge ett urinprov, kanske på grund av att man tycker att det är svårt att kissa inför andra, så blev man tvingad att dricka 1 liter vatten, om man fortfarande inte kunde så blev man avstängd från skolan.

Ännu intressantare är det faktum att de endast fick ett enda positivt prov under hela året. Ett enda. Detta trots att det var en skola i USA där det fanns ett väldigt utbrett, och socialt accepterat drogmissbruk. Detta trots att man genomförde slumpmässiga drograzzior med knarkhundar och detta till trots att lärare efter eget tycke hade rätten att söka igenom elevers väskor.

Så trots alla dessa inskränkningar av elevernas integritet så fick man inte bukt med problemet.

.

Jag tycker att det är oacceptabelt att slumpmässigt drogtesta elever på Sveriges skolor, för det innebär en så pass stor kränkning av elevernas rättigheter och det för över bevisbördan på eleverna snarare än skolan.

För hur frivilligt blir det då en elev vägrar, tror inte ni då att den eleven kommer bli behandlad annorlunda av skolan på grund av det?

Frivilligt finns nog kanske inte ens. Det tycker varken jag eller skolinspektionen.

Läs även om hur de varken är effektiva eller tillförlitliga här eller om resultatet av drogtesterna som skedde i Landskronas kommun här.

Annonser

5 svar to “Drogtester kränker elevernas integritet”

  1. Adam 12 oktober 2009 den 2:39 #

    Fast om man inte har någonting att dölja så är det ju inte så farligt.

  2. Christina 12 oktober 2009 den 4:54 #

    Det lät verkligen sjukt det där om skolan i USA och ända fram till den biten då jag förstod att det var ju i USA det ägde rum tänkte jag ”gud vad hemskt, hur kan det här vara tillåtet här?!”. Det är inte en utveckling jag vill gå mot för de svenska skolorna och det måste sannerligen finnas andra sätt att tackla problemet på. Kanske genom skolvärdar, som Östra Gymnasiet i Umeå (där jag gick) satsat mycket på då det varit mycket konflikter mellan olika grupper i IVIK (Östra är enda gymnasieskolan i Umeå som har utbildning för barn i andra länder). Skolvärdarnas jobb är helt enkelt att röra sig bland ungdomarna i skolan på tiden de inte spenderar i klassrummet och liksom finnas där för dem, bygga upp vänskaper och kolla hur det är o.s.v. (kanske låter konstigt men hoppas du förstår hur jag menar). Efter den värsta perioden har de haft 4 skolvärdar (tror jag…) plus en skolpsykolog med speciell kompetens för barn som genomgått traumatiska upplevelser, speciellt i andra länder. Dessutom startade ”Östras hjältar” som bestod av elever som arbetade för att minska bråk och konflikter som till största del var elever ifrån IVIK. Ja, nu blev det här mer om hur man kan minska konflikter och bråk mellan olika kulturer och underlätta för ungdomar inflyttade från länder med mycket turbulens men man kanske kan göra något liknande när det gäller droger och ungdomars psykiska välbefinnande, trygghet i skolan o.s.v? Jag tycker hur som helst att dessa typer av satningar gett mycket resultat och är något jag tror de flesta skolor skulle kunna må bra av att ha, i alla fall delen om skolvärdar.

  3. Christina 12 oktober 2009 den 5:37 #

    (skolvärdarna är alltså vuxna som är anställda och är alltså inte elever på skolan. De har olika utbildning men jag tror att det gemensamma är väl att de jobbat med ungdomar förut eller någon typ av omsorgsinriktat arbete)

  4. Niclas 12 oktober 2009 den 18:22 #

    Finns ju någon skola i typ kalmar eller krokarna som ville ha ”frivilliga” drogtester som var kopplade till rättigheter i stil med elevparkering.

    Helt sjukt, men det var ca ett år sedan då skolan precis börjat. Vet inte alls hur det ser ut idag. Men man kan verkligen tycka att piratpartiet har en de att göra även lokalt om de skulle engagera sig i kommun/landstingsvalen också.

    Helt galet med alla ideer om övervakningskameror, drogtester och skåpgenomsökningar i skolorna. Det är som skolungdomar inte äger sig själva utan tillhör någon annan.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Drogtester inom skolan är inte effektiva, tillförlitliga eller frivilliga « Jakob Lundgren - 14 oktober 2009

    […] Jakob Lundgren « Drogtester kränker elevernas integritet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s