Sverige ska inte vara en tvåpartistat!

9 Okt

Dagens ÖA 9/10:

Sverige ska inte vara en tvåpartistat!


Ledaren i onsdagens ÖA skriven av Anders Rönmark kritiserar den rödgröna oppositionen som ohållbart regeringsalternativ då de presenterade tre olika skuggbudgetar istället för en gemensam budget. Anders menar att detta är ett tydligt tecken på att en rödgrön regering skulle få det svårt att regera tillsammans. Jag vill hävda motsatsen.

Tack vare att partierna presenterar varsin budget så visar de också att de är tre olika partier med tre olika visioner för Sverige. De visar också att de trots sina olikheter är villiga att ställa upp på ett rödgrönt samarbete.

Men det allra viktigaste de visar med sina tre oberoende skuggbudgetar är att de inte vill se Sverige som en tvåpartistat. För mig som Miljöpartist är det inte demokratiskt att tvinga folket att välja mellan endast två alternativ, som för många kan tyckas allt för lika. Det skapar en situation där de kan tvingas välja mellan vad de anser vara pest eller kolera och politiken fokuseras då allt mer på partiledarna snarare än deras respektive partiprogram. Ett sådant system gör det också mycket svårare för nya partier att komma fram och bromsar därför upp den politiska utvecklingen i Sverige.

Jag applåderar idag Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiets val att presentera varsin budget istället för att som alliansen dölja sina olikheter i en gemensam.

Jakob Lundgren, Språkrör Miljöpartiet Örnsköldsvik

Annonser

2 svar to “Sverige ska inte vara en tvåpartistat!”

  1. Niclas 09 oktober 2009 den 15:31 #

    Du har så rätt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Allianspartiet « Jakob Lundgren - 24 juli 2010

    […] är jag negativ till den utveckling mot två stora block som vi idag ser i Sverige. Jag vill inte att Sverige ska bli en tvåpartistat. Det tror inte jag skulle vara positivt för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s