Alliansens klimatbluff

3 Sep

Idag har regeringen gett klartecken för Förbifart Stockholm. Jag kan inte med ord förklara hur ofantligt dumt det känns. Alliansen har länge försökt måla ut sig själva som ”gröna partier” som bryr som om miljön ack så mycket, och på någon nivå så tror folk på det för Moderaterna har efter Miljöpartiet störst trovärdighet i klimatfrågan (även om de inte på något sätt är i närheten av MPs siffror här).

Alliansen har konsekvent röstat emot koldioxidskattersänker satsningarna på klimatsmarta omställningar, gör kollektivt resande dyrare (och här) och minskar anslagen till alla sveriges cyklister.

Och som pricken över i’t så gav de idag klartecken till Förbifart Stockholm. En gigant till vägprojekt som beräknas gå loss på minst 28 miljarder kronor. Enligt Miljöminister Andreas Carlgren (C) så visar detta att Sverige har ”den mest konkreta planen för de mest långtgående utsläppsminskningarna som något land i Europa har.”. Detta trots att Gunnar Falkmark, professor i Statskunskap vid Göteborgs Universitet säger att Sverige i och med detta beslut skickar ”väldigt konstiga signaler” till omvärlden samt att han menar att ”det är ettprojekt med en optimistkalkyl på 28 miljarder kronor. Det behöver inte gå lika illa som för Hallandsåsen men ändå. Ingen tror på allvar att den kostar 28 miljarder när det kommer till kritan, vilket gör projektet ännu mera olönsamt.” plus att ”— Internationell forskning visar väldigt tydligt att nya stora motorvägar genererar mer trafik. Det tar några år men sedan kommer det som ett brev på posten. Och vill man uppnå miljömålen så är detta naturligtvis fel åtgärd. Det bär av åt helt fel håll.”. [*]

Även naturvårdsverket ställer sig väldigt negativa till bygget. Dom menar att bygget inte är förenligt med Miljöbalken och att ”vägprojekt som bidrar till att koldioxidutsläppen ökar inte kan accepteras.”.

Även forskare på KTH menar att Förbifart Stockholm kommer att leda till kraftigt ökade koldioxid utsläpp och påpekar att ”I den vägutredning som ligger till grund för Vägverkets begäran om tillåtlighet hade man inte med några projektmål som gällde miljö, klimat eller hållbar utveckling.” samt att man i ”vägutredningen  istället valde det alternativ som var sämst utifrån flera av de transportpolitiska målen, däribland miljö och klimat.”

Till och med vägverket själva skriver i sin rapport att endast trängselavgifter hjälper att minska köerna i Stockholm.

Regeringen visar återigen att de inte bryr sig de minsta om klimatet och Centern visar återigen att de sviker väljarna i en av deras hjärtefrågor. Miljöminister Carlgren menar de ”—  bygger den här vägen för en tid när bilarna går på biogas och el. Det är entydigt.” och att det ”tveklöst” är det bästa alternativet för klimatet. [*] Carlgren, Carlgren, Carlgren. Sen när kör alla i Sverige biogas och elbilar? Hur ofta ser du ens en sån? Särskilt nu när regeringen misslyckats med Miljöbilspolitiken som gagnar de bilar som släpper ut mest. Och är det tveklöst det bästa alternativet för klimatet? Samtliga källor ovan talar för motsatsen och jag har inte funnit en enda som talar för, förutom du då, Carlgren.

Läs även Christian Valtersson, Klimax och Grön Ungdoms pressmeddelande.

Annonser

2 svar to “Alliansens klimatbluff”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Christian Valtersson: 3x5 - 08 september 2009

    […] Sammantaget femton goda anledningar till att säga nej till förbifarten.Även Anders Wallner och Jakob Lundgren Published by Christian Valtersson kl. 14:10 Etiketter: förbifart […]

  2. Svenskarna vill ha bättre kollketivtrafik « Jakob Lundgren - 16 augusti 2010

    […] Det är dåliga nyheter för Alliansen som förespråkar byggnationen av Förbifart Stockholm istället för satsningar på en bättre kollektivtrafik. Jag har tidigare skrivit flera inlägg om varför man inte ska slösa 28 miljarder på Förbifarten. Dessa går att läsa här, här, här, här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s