Jämställdheten glöms bort

30 Jun

Någonting som jag saknat i debatten inför EU-valet är jämställdhetsfrågan. I EU-parlamentet är 69% av alla parlamentariker män, och andelen män är ännu större i kommissionen där fyra kvinnor samsas med nitton män (siffror från perioden 2004-20009). Trots detta faktum, och trots att det är helt sjuka siffror vi kan se så föll jämställdhetsfrågan i glömska trots ansträngningar från främst F!s håll.

Idag har rapporter kommit in som visar att andelen kvinnliga chefer sjunker, från att för fem år sedan varit en på tre till att idag vara en på fyra. Centerns Maud Olofsson tycker att det är en fråga för aktieägarna att lösa. Själv ser jag ett enormt problem som man kan se tecken på redan i skolan då lärare kopplar vissa ämnen som typiskt ”manliga” någonting som Nazar Akrami vid Uppsala Universitets psykologiska institution säger kan påverka betygsättningen.

En livligare jämlikhets och jämställdhetsdebatt skulle gagna Sverige och kanske punktera myten om det jämställda Sverige. Det finns fortfarande mycket som måste förändras innan vi kan kalla oss för det och jag hoppas att samtliga partier prioriterar frågan mer i deras nästa valrörelse.

Annonser

2 svar to “Jämställdheten glöms bort”

  1. linn 30 juli 2009 den 18:21 #

    Hell yeah, you´re so right!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vars finns jämställdheten inom moderaterna? « Jakob Lundgren - 10 augusti 2009

    […] finns jämställdheten inom moderaterna? By jakoblundgren Jag skrev i ett tidigare inlägg om jämställdheten som glömdes bort under EU-valet och hur regeringen verkar handsfallen inför […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s